Την τιμά η Google για το "ρεπορτάζ του αιώνα"


Αφιερωμένο στην Βρετανίδα πολεμική ανταποκρίτρια, Κλερ Χόλνγουορθ, είναι το σημερινό (10/10) doodle της Google, με αφορμή την συμπλήρωση 106 χρόνων από την γέννησή της.

Πρόκειται για την δημοσιογράφο, η οποία μετέδωσε πρώτη την είδηση της εισβολής της Γερμανίας στην Πολωνία, που σήμανε και την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που έχει χαρακτηριστεί ως το «ρεπορτάζ του αιώνα».
Η Χόλινγουορθ, διασχίζοντας τα γερμανοπολωνικά σύνορα, ως απεσταλμένη της Daily Telegraph, αντίκρισε εκατοντάδες γερμανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα έτοιμα να εισβάλουν στην Πολωνία.




Τρεις μέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, ξύπνησε από τον ήχο των αεροσκαφών της Λουφτβάφε που εφορμούσαν στην Κατοβίτσε.
Αμέσως, τηλεφώνησε στην βρετανική πρεσβεία στη Βαρσοβία για να αναγγείλει την έναρξη του πολέμου και αν και αρχικά δεν την πίστεψαν, έβαλε το ακουστικό στο παράθυρο για να ακουστούν τα άρματα μάχης που εισέβαλαν στην πόλη.



«Λατρεύω τη δράση, λατρεύω να είμαι μέσα σε ένα αεροσκάφος που βομβαρδίζει, ή να είμαι επί του πεδίου, στην έρημο όταν ένα στράτευμα προελαύνει», έλεγε η Χόλινγουορθ, η οποία πέθανε στο Χονγκ Κονγκ, τον Ιανουάριο του 2017 σε ηλικία 105 ετών.



Σχόλια