Οι λόγοι που οδηγούν στην απιστία


Η απιστία είναι μία κατάσταση που οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε βιώσει.

Είτε προέκυψε από μία βραδιά ξέφρενου πάρτι είτε από μία προσέγγιση ενός ελκυστικού ατόμου, το αποτέλεσμα είναι ότι η απιστία είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλές σχέσεις.

Ψυχολόγοι και σύμβουλοι σχέσεων έχουν «περάσει» χρόνια μελετώντας την επιστήμη της απιστίας, ερευνώντας τους λόγους που μπορεί να οδηγηθεί κάποιος στην απιστία, τις αντιδράσει των «απατημένων» συντρόφων και πως μία σχέση μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται με την «αποκάλυψη» της απιστίας.

Παρακάτω, θα διαβάσετε τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα που αφορούν το θέμα της απιστίας.

1. Αν εξαρτάστε οικονομικά από το/τη σύζυγό σας, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να τον/την απατήσετε!

Μια μελέτη του 2015 με περίπου 2800 άτομα μεταξύ 18 και 32 ετών, που δημοσιεύθηκε στην American Sociological Review, υποδηλώνει ότι ένα άτομο που είναι οικονομικά εξαρτημένο από τον σύζυγό του είναι πιθανότερο να είναι «άπιστος».

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για έναν άνδρα που βασίζεται οικονομικά σε μια γυναίκα. Το 15% των ανδρών που είναι εντελώς οικονομικά εξαρτημένοι από τις συζύγους, «απατούν», σε σύγκριση με το 5% των εξαρτημένων γυναικών.

2. Οι άντρες και οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στην απιστία

Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Interpersonal Relations and Group Processes, διαπίστωσε ότι οι άντρες ήταν λιγότερο «ανεκτικοί» από τις ερωτικές «παραβάσεις» των γυναικών τους. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, ήταν αυτές που συγχωρούσαν πιο εύκολα το «παραστράτημα» του συντρόφου τους.

3. Τα δύο φύλα αντιδρούν διαφορετικά στην «απιστία» με κάποιον του ίδιου φύλου

Σε μία μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personal Relationships, οι άντρες και οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στο αν ο/η σύντροφός τους είχε σεξουαλική επαφή με κάποιον/α διαφορετικού φύλου ή του ίδιου φύλου.

Πιο συγκεκριμένα, όταν οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες πώς θα αισθάνονταν αν ο/η σύντροφός τους, τους απατούσε με κάποιον του ίδιου ή διαφορετικού φύλου, οι άντρες απάντησαν ότι ήταν διατεθειμένοι να τερματίσουν μία σχέση αν η γυναίκα τους, τους απατούσε με κάποιον διαφορετικού φύλου από αυτές, ενώ οι γυναίκες δήλωσαν ότι ήταν περισσότερο διατεθειμένες να τερματίσουν μία σχέση, αν έπιαναν επ' αυτοφόρω το σύντροφό τους μ' έναν άλλον άντρα.

4. Νομίζουμε ότι όλοι είναι «άπιστοι», εκτός από τον/τη σύντροφό μας

Σε μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στη Journal of Social and Personal Relationships, οι φοιτητές υποστήριξαν ότι ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου 42% πιθανότητες να «απατήσει» το/τη σύντροφό του.

Αλλά όταν ήρθε η σειρά τους να απαντήσουν για το αν πιστεύουν ότι οι σύντροφοι τους, τους έχουν απατήσει, μόνο το 5% από αυτούς απάντησε ότι πιθανότητα ο/η σύντροφός τους, τους είχε ήδη απατήσει και περίπου το 8% υποστήριξε ότι αυτό είναι πολύ πιθανόν να συμβεί στο μέλλον.

5. Οι ετερόφυλοι άντρες είναι περισσότερο απογοητευμένοι από τη σεξουαλική απιστία, ενώ οι ετερόφυλες γυναίκες είναι περισσότερο απογοητευμένες από τη συναισθηματική απιστία

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013 στο περιοδικό Evolutionary Psychology διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ετεροφυλόφιλοι άντρες λένε ότι θα ήταν πιο αναστατωμένοι εάν η σύντροφός τους είχε σεξουαλική σχέση με κάποιον άλλο, ενώ οι περισσότερες γυναίκες από την άλλη πλευρά υποστήριξαν ότι θα ένιωθαν περισσότερο αναστατωμένες αν ο άντρας τους είχε ερωτευτεί κάποια άλλη γυναίκα πάρα αν είχε μόνο σεξουαλική επαφή.

6. Οι άντρες είναι πιο πιθανόν να «απατήσουν» όταν έρχονται γενέθλια-ορόσημο

Το 2014, οι ερευνητές εξέτασαν τη δραστηριότητα του Ashley Madison, ενός dating site για άτομα που έχουν ήδη σχέσεις. Οι ίδιοι κατέληξαν σε ένα συναρπαστικό συμπέρασμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στα Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι άνδρες που μελετήθηκαν ήταν πιο πιθανό να αναζητήσουν εξωσυζυγικές σχέσεις όταν η ηλικία τους τελείωνε στον αριθμό εννέα.

Με άλλα λόγια, αμέσως πριν πετύχουν το μεγάλο 4-0 ή 5-0, είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσπαθήσουν να βρουν νόημα στη ζωή έχοντας μια σχέση με κάποια που δεν είναι η σύντροφός τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν παρόμοια, αλλά μικρότερη επίδραση στις γυναίκες, σύμφωνα με το The Wall Street Journal.

7. Τα γονίδια επηρεάζουν στην «απιστία»

Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η απιστία είναι θέμα... γονιδίων.

Για παράδειγμα, μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Queensland, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evolution and Human Behavior, διαπίστωσε ότι η απιστία ήταν πιο συχνή μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεκριμένους τύπους γονιδίων ωκυτοκίνης και αγγειοπιεστίνης.

Ο Richard Friedman, καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στο Weill Cornell Medical College, εξήγησε στην New York Times, ότι η αγγειοπρεσίνη είναι μια ορμόνη που σχετίζεται με κοινωνικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστοσύνης, της ενσυναίσθησης και της σεξουαλικής επαφής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, το επιβλητικό 40% των περιπτώσεων απιστίας στις γυναίκες και το 62% στους άνδρες είχε να κάνει με τη γενετική.

8. Η σχέση μπορεί να επιβιώσει μετά από μία «απιστία»

Ο δημιουργός του τηλεοπτικού προγράμματος, «Creating Your Best Marriage», Μ. Gary Neuman, δήλωσε στη Business Insider ότι είναι δυνατό να σωθεί μία σχέση μετά από μία «απιστία», αρκεί να τηρηθούν τα παρακάτω:

1. Αυτός που έχει απατήσει πρέπει να αισθανθεί κάποια τύψη και να αλλάξει τη ζωή του
2. Το θύμα της απιστίας πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο/η σύντροφός του έχει σταματήσει τελείως τις εξωσυζυγικές σχέσεις
3. Το θύμα της απιστίας δε θα πρέπει να θέτει ευαίσθητα ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη μεταξύ του/της συντρόφου του και του τρίτου προσώπου.

9. Οι γυναίκες είναι τώρα εξίσου πιθανό να «απατήσουν» όπως οι άνδρες

Το New York Magazine, ανέφερε πρόσφατα ότι, ενώ η απιστία ήταν κάποτε, «προτέρημα» των ανδρών, τώρα πλέον είναι πλέον εξίσου πιθανό και για τις γυναίκες.


Σε έρευνα του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Sexual Behavior, αποκαλύφθηκε ότι το 23% των ανδρών και το 19% των γυναικών σε ετεροφυλοφιλικές σχέσεις ανέφεραν ότι είχαν απατήσει το/τη σύντροφό τους.

10. Η ηθική είναι ο κύριος παράγοντας που αποτρέπει τους παντρεμένους ανθρώπους από την απιστία

Σε μία μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex Research, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους ένα άτομο δεν θα ήταν «άπιστο» στο/στη σύντροφό του.

Η έρευνα εξέτασε 400 άτομα που ζούσαν στο Ισραήλ, ηλικίας από 24 έως 60 ετών. Όλοι είχαν παντρευτεί για τουλάχιστον ένα χρόνο και είχαν τουλάχιστον ένα παιδί.

Οι τέσσερις κορυφαίοι λόγοι που προέκυψαν ήταν η ηθική, οι συνέπειες στα παιδιά, ο φόβος να παραμείνουν μόνοι τους και οι επιπτώσεις σε άλλους ανθρώπους (ειδικά στον εξωσυζυγικό ερωτικό σύντροφο).

11. Είναι πιο πιθανόν να «ξανα-απατήσετε» αν το έχετε ήδη κάνει

Μία παροιμία λέει: «Μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος»

Η παροιμία αυτή δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Sexual Behavior, απέδειξε ότι οι συμμετέχοντες της έρευνας που είχαν αναφέρει ότι ήταν άπιστοι στην πρώτη τους σχέση ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν ότι ήταν άπιστοι και στη δεύτερη σχέση τους, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν είχαν αναφέρει την απιστία.

Σχόλια