Εύκολο εκμέκ κανταΐφι από τον Στέλιο Παρλιάρο


Αυτό το εκμέκ είναι διαφορετικό από τα άλλα γιατί έχει βάση από τσουρέκι! Γίνεται εύκολα και είναι ένα υπέροχο γλυκό.


Υλικά
Βάση
1 τσουρέκι κομμένο σε φέτες πάχους 1,5 εκ.
λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, για πασπάλισμα
Κρέμα
500 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά
100 γρ. ζάχαρη
80 γρ. κορν φλάουρ
Σιρόπι
350 γρ. ζάχαρη
220 γρ. νερό
50 γρ. γλυκόζη


Μερίδες: 15-16, Προετοιμασία - παρασκευή: 50΄


Βάση και σιρόπι
Απλώνουμε τις φέτες τσουρεκιού σε μια λαμαρίνα και τις ψήνουμε στους 160οC μέχρι να ροδίσουν, γυρνώντας τες και από τις δύο πλευρές. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (μετράμε το χρόνο από όταν ξεκινήσει ο βρασμός).
Απλώνουμε τις φέτες τσουρεκιού σ' ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. σε μονή στρώση, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια, χωρίς να μένουν κενά. Ίσως περισσέψει τσουρέκι. Σιροπιάζουμε τις ζεστές φέτες με το ζεστό σιρόπι. Θα το ρίξουμε όλο. Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να κρυώσουν και να απορροφήσουν το σιρόπι.


Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κορν φλάουρ με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτοντας και λίγο από το ζεστό μείγμα της κατσαρόλας (τόσο όσο να διαλυθεί καλά το κορν φλάουρ). Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας πάρει βράση, αδειάζουμε μέσα το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει. Την αποσύρουμε αμέσως και την αδειάζουμε πάνω από τις σιροπιασμένες φέτες τσουρεκιού. Την απλώνουμε και την καλύπτουμε με μεμβράνη, που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην σχηματιστεί κρούστα. Αφήνουμε το γλυκό κατά μέρος και, μόλις χλιαρύνει, το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά, πριν σερβίρουμε.
Aν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τριμμένο φιστίκι.


To εκμέκ κανταΐφι των Τούρκων δεν έχει βάση από φύλλο κανταΐφι, όπως έχουμε συνηθίσει εδώ, αλλά από ένα σιροπιασμένο ψωμί, σαν μπριός (εκμέκ άλλωστε σημαίνει ψωμί). Από πάνω σερβίρουν συνήθως καϊμάκι - όχι το παγωτό βεβαίως, αλλά μια πλούσια κρέμα από βουβαλίσιο γάλα. Η συνταγή που σας δίνουμε είναι πιο εύκολη, καθώς γίνεται με έτοιμο τσουρέκι και μια κρέμα κατσαρόλας.


steliosparliaros.gr



Σχόλια