Από τον Μέσι ως τον σαουδάραβα βασιλιά, σε μία off shore στον Παναμά...


Βραχνάς για πολιτικούς ηγέτες, συνεργάτες τους και διασημότητες από όλο τον κόσμο έχει γίνει ο φάκελος των Panama Papers: Στα έγγραφα που διέρρευσαν, πάνω από 70 εν ενεργεία και μη ηγέτες και κυβερνητικά στελέχη από την υφήλιο εμφανίζονται να βρίσκονται σε off shore που είχαν ανοιχτεί με τη βοήθεια της παναμέζικης Mossack Fonseca.
Τα ηχηρά ονόματα δεν περιορίζονται σε συνεργάτες του Πούτιν: Ο Ποροσένκο, παιδιά κινέζων πρωθυπουργών, ηγέτες αραβικών χωρών και μέχρι κι ο Λιονέλ Μέσι εμφανίζονται στη λίστα...



Η παρουσία και μόνο ενός ονόματος στα έγγραφα που διέρρευσαν από την ομάδα ICIJ (Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων) μέσω σχεδόν 100 εφημερίδων και καναλιών σε όλο τον κόσμο δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με απόκρυψη κεφαλαιών, παράνομη δραστηριότητα ή ξέπλυμα χρημάτων -οι υποψίες όμως υπάρχουν, καθώς ορισμένες φορές στο παρελθόν αυτός ήταν και ο σκοπός σύστασης εξωχώριων εταιρειών.
Στα ονόματα περιλαμβάνεται το όνομα του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία στην οποία εμφανίζεται δικαιούχος, η Prime Asset Partners, είχε συσταθεί στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ομίλου επιχειρήσεών του για να πωληθεί η Roshen.

Στη λίστα βρίσκεται ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι ως διευθυντής της Fleg Trading. Το γραφείο του ανέφερε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν δηλώθηκε επειδή ο Μάκρι δεν έχει μετοχές σε αυτήν, η οποία και σχετίζεται με τον όμιλο επιχειρήσεων της οικογένειάς του - εξ ου και η θέση που κατείχε.

Η λίστα επαναφέρει επίσης το όνομα του Ντανιέλ Μουνιόζ ως ιδιοκτήτη της Gold Black. Ο Μουνιόζ πρώην συνεργάτη τόσο της τέως προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες όσο και, προηγουμένως, του συζύγου της Νέστορ Κίρχνερ. Ο Μουνιόζ είχε και στο παρελθόν κατηγορηθεί για απόκρυψη εισοδημάτων, κατηγορίες που τελικά αποσύρθηκαν πέρυσι ελλείψει στοιχείων - ο ίδιος, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν πήρε θέση.

Το όνομα του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν εμφανίζεται να έχει σχέσεις με αριθμό εξωχώριων εταιρειών, οι οποίες παιρνούν και από το Λουξεμβούργο. Το γραφείο του, μέσω της σαουδαραβικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, δεν έκανε δηλώσεις σχετικά με την αναφορά.
Παρούσα είναι και η κόρη του κινέζου τέως πρωθυπουργού Λι Πενγκ, η Λι Σιαολίν. Εμφανίζεται ως στέλεχος της Cofic Investments, ο νομικός εκπρόσωπος της οποίας ανέφερε ότι η εταιρεία τηρεί κάθε νομοθεσία.

Στη λίστα εμφανίζονται και δύο ξαδέλφια του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, οι Χαφέζ και Ραμί Μαχλούφ, ως διευθυντές και πληρεξούσιοι αριθμού εταιρειών.
Ως διευθυντής της εξωχώριας Blairmore εμφανίζεται επίσης ο πατέρας του βρετανού πρωθυπουργού, Ιάν Κάμερον, που έχει πεθάνει εδώ και έξι χρόνια.

Ένα από τα διασημότερα ονόματα της λίστας είναι ο ποδοσφαιριστής Λιονέλ Μέσι: Βρίσκεται καταχωρημένος ως ιδιοκτήτης, όπως και ο πατέρας του, της Mega Star. Υπενθυμίζεται πως ο Μέσι και ο πατέρας του Μέσι είχαν ήδη μπει στο στόχαστρο των ισπανικών φορολογικών αρχών με την υποψία της φοροδιαφυγής και η εν λόγω εταιρεία φέρεται να ιδρύθηκε τον καιρό της δίωξής τους -κάτι που ο Μέσι διέψευσε, λέγοντας πως θα υποβάλει μήνυση στις ισπανικές εφημερίδες που το μετέδωσαν.

Σύμφωνα με την ισπανική El Mundo, στη λίστα βρίσκεται επίσης το όνομα του ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ και του αδελφού του Ογκουστίν. Φέρεται να είναι πίσω από την εταιρεία Glen Valley. Εκπρόσωπος του σκηνοθέτη αρκέστηκε να πει ότι η εταιρεία παραγωγής του σκηνοθέτη El Deseo τηρεί όλες τις φορολογικές της υποχρεώσεις.

Στη λίστα βρίσκονται επίσης οι τέως πρωθυπουργοί της Ουκρανίας Π.Λαζαρένκο, της Γεωργίας Μπ.Ιβανισβίλι, της Ιορδανίας Α.Ραγκέμπ, του Κατάρ Χαμάντ αλ Θάνι, ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Α.Αλάουι, ο τέως πρόεδρος του Σουδάν Α.Μιγκράνι, η προεδρική οικογένεια του Αζερμπαϊτζάν και τα παιδιά του πακιστανού πρωθυπουργού, Ναουάζ Σαρίφ. Στη λίστα βρίσκεται και ο ηθοποιός Τζάκι Τσαν.

Επιχειρηματίας προσκείμενος στην κυβέρνηση του Μεξικού, ο οποίος έχει εμπλακεί στην πώληση ιδιοκτησίας της πρώτης κυρίας της χώρας, έχει μεταφέρει κεφάλαια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπεράκτιες εταιρείες με τη βοήθεια της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aristegui Noticias που είχε πρόσβαση στα αρχεία «Panama Papers».


Σχόλια