Έρχονται βροχές και σκόνη από την Αφρική


Το φαινόμενο που πλέον μας είναι γνώριμο, επιστρέφει από τη Σαχάρα.

Παρατηρείται στη χώρα μας περίπου δέκα φορές κάθε χειμώνα και άνοιξη. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι μεγαλύτερες αμμοθύελλες με μεταφορά σκόνης καταγράφονται την άνοιξη καθώς τα χαμηλά βαρομετρικά όταν μετακινούνται πάνω από τη θάλασσα δεν ευνοούν τις βροχοπτώσεις, με συνέπεια να μην ξεπλένεται η ατμόσφαιρα και η σκόνη να "κάθεται" ανενόχλητη στη Δυτική Ελλάδα όπως και σε άλλες περιοχές.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ
Αποπνικτική αναμένεται η ατμόσφαιρα τις επόμενες ημέρες, καθώς σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά.
Αναλυτικά:
Την Πέμπτη (07-04-2016) αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι στα δυτικά και νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.
Την Παρασκευή (08-04-2016) αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά πιθανόν καταιγίδες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Από τα δυτικά σταδιακά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια.
Το Σάββατο 09-04-2016 και την Κυριακή 10-04-2016 λίγες νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και βαθμιαία και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά και βόρεια σποραδικές καταιγίδες.
Την Κυριακή βαθμιαία βελτίωση από τα δυτικά. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Την Κυριακή και από τα δυτικά σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση.

Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες
Επιστημονικές έρευνες έχουν εντοπίσει μια σειρά από δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει η αφρικανική σκόνη, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο.
Το φαινόμενο έχει συσχετισθεί με προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού.
Σε διαστήματα με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα.
Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν:
-Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα
-Ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα
-Άτομα με άσθμα
-Ηλικιωμένοι
Kάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση - δραστηριότητα.
Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Οι πολίτες που πάσχουν από άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.


Αρχική δημοσίευση


Σχόλια