Ο Άκης μας φτιάχνει ριζότο με θαλασσινά και ταχίνι


Συστατικά
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ποτήρι του κρασιού ούζο
300 γρ. ρύζι για ριζότο
600 γρ. θαλασσινά (μύδια καθαρισμένα, καλαμάρια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες)
600 γρ. καυτό ζωμό λαχανικών ή 600 γρ. καυτό νερό και ένα κύβο λαχανικών
50 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. ταχίνι
αλάτι
πιπέρι
ρόκα για το τέλος


Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε μια βαθιά και στενή κατσαρόλα που την έχουμε κάψει σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Δεν θέλουμε να πάρει χρώμα.
Ρίχνουμε και το σκόρδο και το σοτάρουμε και αυτό για 2 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
Στο σημείο αυτό σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ανακατεύουμε καλά και συχνά το ρύζι αλλά όχι συνέχεια για να μην σπάσει.
Ξεκινάμε να προσθέτουμε το ζωμό κουτάλα κουτάλα μέχρι το ριζότο μας να χυλώσει.
Παράλληλα σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα θαλασσινά.
Μερικές λεπτομέρειες για το σοτάρισμα των θαλασσινών. Πάντα το τηγάνι πρέπει να είναι καυτό. Πρέπει να το έχουμε βάλει σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάζει καπνό. Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των θαλασσινών. Πάντα τη λιπαρή ουσία την βάζουμε δευτερόλεπτά πριν μπουν τα θαλασσινά στο τηγάνι.
Είναι πολύ σημαντικό τα θαλασσινά να είναι στεγνά πριν μπουν στο τηγάνι οπότε πρέπει απαραίτητα να τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί πριν τα σοτάρουμε.
Επίσης καλό είναι να καλύπτουμε την επιφάνεια των θαλασσινών με λίγο αλεύρι ώστε να μην καούν στο σοτάρισμα σε περίπτωση που έχει κάψει πολύ το λάδι στο τηγάνι. Πάντα όμως πρέπει να να έχουμε πολύ καλά τινάξει ώστε να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι.
Και βέβαια τα θαλασσινά θέλουν ελάχιστο μαγείρεμα.. 2 - 3 λεπτά και είναι έτοιμα.
Τελειώνοντας το ριζότο έχουμε έτοιμα και τα θαλασσινά.
Αφαιρούμε το ριζότο από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στο ριζότο την μαργαρίνη και το ταχίνι.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα θαλασσινά και τη ρόκα.
Σερβίρουμε ΑΜΕΣΩΣ!


akispetretzikis.com


Σχόλια