Παραπομπή Μαρκογιαννάκη σε δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη


Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Eθνους της Κυριακής», πριν από λίγες ημέρες, εκδόθηκε βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων το οποίο παραπέμπει σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες παράβασης καθήκοντος τους τότε υπευθύνους της Γαλακτοκομικής Σχολής και της εστίας, αλλά και τον πρώην βουλευτή Χανίων και υπουργό επί Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της Γαλακτομικής Σχολής φέρονται να «έριξαν στα μαλακά» έναν από τους φοιτητές που είχαν προκαλέσει φθορές στη σχολή και, σύμφωνα με το βούλευμα, είχε προηγηθεί τηλεφώνημα - παρέμβαση του Χρήστου Μαρκογιαννάκη.


Ηθικός αυτουργός ο Μαρκογιαννάκης
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρώην βουλευτής αντιμετωπίζεται σαν ηθικός αυτουργός της συγκεκριμένης παράβασης καθήκοντος, αλλά και μίας ακόμη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι, με παρέμβασή του, δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν άλλοι δύο φοιτητές, πέραν του φοιτητή για τον οποίο έκανε το τηλεφώνημα, για δύο σχολικές χρονιές δωρεάν στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής ως οικότροφοι, μολονότι δεν είχαν τέτοιο δικαίωμα.


Οι παρεμβάσεις του Χρήστου Μαρκογιαννάκη δεν σχετίζονται βέβαια με τα «καψώνια» και τα βασανιστήρια που τράβηξε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, ούτε ασφαλώς προκύπτει ότι μεσολάβησε σ' αυτό το σκέλος της υπόθεσης. Όμως, όπως αναφέρει το Έθνος, στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τον θάνατο του άτυχου Γιακουμάκη προκύπτει μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις ότι και οι 3 φοιτητές ήταν ανάμεσα στην παρέα των Κρητικών (όχι σαν πρωτοπαλίκαρα) που «πείραζαν» για μεγάλο διάστημα τον άτυχο νέο.


Θα είχαν αποβληθεί οι τρεις νταήδες αν δεν επενέβαινε ο Μαρκογιαννάκης, λέει το βούλευμα
Όμως, το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων παραπέμπει τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη σε δίκη θεωρώντας τον ηθικό αυτουργό για την παραμονή των τριών σπουδαστών στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής, ενώ έπρεπε να είχαν αποβληθεί από το ξεκίνημα της φοίτησής τους, δεδομένου ότι δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις να μένουν εκεί.


Στο βούλευμα που αποκαλύπτει η εφημερίδα, αναφέρεται ότι ο πρώην βουλευτής, θέλοντας να προσπορίσει παράνομο όφελος στους τρεις φοιτητές που κατάγονταν από την Κρήτη, όπου ο ίδιος εκλεγόταν βουλευτής από το 1989, εξασφάλισε την παραμονή τους στην εστία, ενώ δεν δικαιούνταν να είναι οικότροφοι, με ζημία του Δημοσίου, αφού επιβαρύνθηκε με τη στέγαση, διατροφή και εκπαίδευσή τους.


Το άλλο κομμάτι της ηθικής αυτουργίας του Χρήστου Μαρκογιαννάκη αφορά την παραπομπή των τριών φοιτητών στο Πειθαρχικό τον Μάιο του 2014 για φθορές που προκάλεσαν σε κοινόχρηστους χώρους της σχολής, χαράσσοντας τα ονόματα των χωριών τους στους τοίχους της εστίας. Μέσα από το δικόγραφο-φωτιά, προκύπτουν οι παρεμβάσεις του πρώην βουλευτή τις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Πειθαρχικού, τον Ιούνιο του 2014.


Οι τρεις φοιτητές που αναφέρονται και στη δικογραφία για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη ως μέλη του «πυρήνα» που συμμετείχαν στο bullying, θα είχαν αποβληθεί από την Εστία, όπως είχε γίνει και με άλλους, οι οποίοι είχαν προκαλέσει μικρότερες φθορές, αν δεν είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα Μαρκογιαννάκη.


Στο βούλευμα αναφέρεται ότι υπήρξε τηλεφωνική σύνδεση (από γραμματέα της Βουλής) του Χρήστου Μαρκογιαννάκη στον διευθυντή της Σχολής, στο οποίο ζήτησε επιείκεια για τον πρωταγωνιστή φοιτητή ώστε να μην αποβληθεί. Είχε υποστηρίξει ότι παρακλήθηκε γι' αυτό από τους γονείς του.


Στη συνέχεια, ο διευθυντής ενημέρωσε για το τηλεφώνημα τα υπόλοιπα μέλη του Πειθαρχικού κι ενώ είχαν αποφασίσει αρχικά την αποβολή των τριών φοιτητών, έβαλαν ελαφρύτερη ποινή: τριήμερή αποβολή από τα μαθήματα και αποκατάσταση των ζημιών.


Ο διευθυντής της σχολής και η υπεύθυνη της Εστίας είπαν ότι δεν επηρεάστηκαν από το βουλευτικό τηλεφώνημα και ότι η χαμηλότερη ποινή μπήκε γιατί ο ένας ήταν ανήλικος και αν αποβαλλόταν από την εστία δεν είχε που να μείνει, αφού η οικογένειά του ήταν στην Κρήτη.


Όμως το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα, γιατί το Πειθαρχικό μπορούσε να βάλει χαμηλότερη ποινή μόνο στον ανήλικο ή να ειδοποιήσει τους γονείς του. Επίσης, προσθέτει ότι 2 από τους 3 φοιτητές είχαν στο παρελθόν παραβατική συμπεριφορά στη σχολή και ότι σε άλλους είχαν επιβληθεί αποβολές από την Εστία και για μικρότερα παραπτώματα.


Σημειώνεται πως ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης έχει παραδεχθεί το τηλεφώνημα στον τότε διευθυντή της σχολής, που έγινε τουλάχιστον 8 μήνες πριν από την εξαφάνιση του Βαγγέλη, χαρακτηρίζοντάς το σαν μια ανθρώπινη ενέργεια σε ανύποπτο χρόνο που δεν έχει καμιά σχέση με bullying ή βασανισμούς και απέδωσε την πράξη του σε μια απλή προσπάθεια να μην αποβληθεί από τη σχολή ένα παιδί χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων. Την αρχική του δίωξη την είχε χαρακτηρίσει «χονδροειδώς μεθοδευμένη πολιτική δίωξη».



ΠΗΓΗ - athensvoice.gr



Σχόλια