H πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ


Η Cleveland Clinic, ένα νοσοκομειακό κέντρο του Οχάιο, ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε την Τετάρτη την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ σε μια νεαρή γυναίκα 26 ετών.

Η επέμβαση διήρκεσε 9 ώρες και η κατάσταση της 26χρονης, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, κρίθηκε χθες Πέμπτη "σταθερή". Η μήτρα που μεταμοσχεύθηκε προήλθε από μια δότρια που πέθανε, διευκρίνισε το κέντρο αυτό σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με την επέμβαση, αλλά σημειώνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο Κλίβελαντ με την ιατρική ομάδα. Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει σε γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα ή έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή και η έλλειψη του οργάνου αυτού δεν τους επιτρέπει να τεκνοποιήσουν. Η έλλειψη αυτή αφορά παγκοσμίως το 3 με 5% των γυναικών, σύμφωνα με το νοσοκομειακό κέντρο.

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας θα πρέπει να περιμένουν για έναν χρόνο προτού προσπαθήσουν να κάνουν παιδί, ώστε να έχει παρέλθει ο χρόνος που χρειάζεται για την ανάρρωσή τους μετά την εγχείρηση και οι γιατροί να έχουν προσαρμόσει τις δόσεις του φαρμάκου που τους χορηγείται για να μην απορριφθεί το μόσχευμα. Η μεταμόσχευση μήτρας είναι μόνον προσωρινή. Το μόσχευμα αφαιρείται μετά τη γέννηση ενός ή δύο παιδιών επιτρέποντας στη γυναίκα να σταματήσει τη θεραπεία που λαμβάνει για να μην απορριφθεί το μόσχευμα.

Το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Γκέτεμποργκ ήταν το πρώτο στον κόσμο που πραγματοποίησε το 2013 με επιτυχία μια μεταμόσχευση μήτρας, η οποία επέτρεψε σε μια γυναίκα να γεννήσει ένα παιδί τον Σεπτέμβριο του 2014, το οποίο ήταν το πρώτο που γεννήθηκε ποτέ με τη μέθοδο αυτή. Η σουηδική ομάδα πραγματοποίησε συνολικά 9 μεταμοσχεύσεις μήτρας, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν 5 εγκυμοσύνες και 4 γεννήσεις, είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο η Cleveland Clinic. Ένα από τα προβλήματα αυτών των μεταμοσχεύσεων είναι κυρίως η απόρριψη του μοσχεύματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στη Βρετανία μια ομάδα ερευνητών έλαβε τον Σεπτέμβριο το πράσινο φως των αρμόδιων αρχών της χώρας για να προχωρήσει ήδη από φέτος στην πρώτη κλινική δοκιμή της μεθόδου αυτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα αφορά 10 γυναίκες. Επίσης στη Γαλλία τον Ιούνιο του 2015 η Γαλλική Ακαδημία Ιατρικής τάχθηκε υπέρ της συνέχισης ενός ερευνητικού προγράμματος για τη μεταμόσχευση μήτρας, ενώ δύο ιατρικές ομάδες αναμένουν να πειραματιστούν πάνω σε αυτήν την ριψοκίνδυνη και γεμάτη αβεβαιότητες επέμβαση.




Σχόλια