Ταξίδι στο "μπλέ" μαργαριτάρι του Μαρόκου


Βαμμένο σε μια παλέτα μαγευτικών μπλε αποχρώσεων και χτισμένο στις παρυφές του Ριφ, το Chefchaouen είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις του Μαρόκου. 




Βρίσκεται στο Βόρειο Μαρόκο και έχει πλούσια ιστορία. Ομως, αυτό που την έχει κάνει διάσημη είναι το μπλε χρώμα στους τοίχους της «παλιάς πόλης», που λέγεται και Μεδίνα ενώ πολλοί αναφέρονται σε αυτή ως «το μπλε μαργαριτάρι».



Εκεί έζησαν Εβραίοι πρόσφυγες που έφυγαν από την Ευρώπη τη δεκαετία του 1930, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που ζωγράφισαν το Chefchaouen μπλε (άλλοι λένε ότι το έκαναν για να συμβολίσουν τον ουρανό και τον παράδεισο, άλλοι για να αποφεύγουν τα κουνούπια).



Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αυτοί οι μπλε τοίχοι προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο οι οποίοι συρρέουν για να θαυμάσουν την πόλη και να φωτογραφηθούν στα σοκάκια της.



Μετά από τόσα χρόνια, η παράδοση συνεχίζει να διατηρείται ζωντανή αφού κάθε χρόνο, τα σπίτια, οι σκεπές, τα σοκάκια βάφονται με νέες στρώσεις χρώματος.



Αν και τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει αρχίσει να ανθεί στην περιοχή, η φυσιογνωμία του Chefchaouen δεν έχει αλλοιωθεί και εξακολουθεί να είναι μια όμορφη, ειρηνική και εύκολη στην εξερεύνησή της πόλη.



Μπλε τοίχοι, μπλε ουρανός, μπλε σκάλες, μπλε γλάστρες: Στο Chefchaouen θα βρείτε τον εαυτό σας να περιβάλλεται από μια πλημμύρα αποχρώσεων του μπλε.



Κατά μήκος των δαιδαλώδων δρόμων της πόλης που μοιάζουν με λαβύρινθο, τεχνίτες και βιοτέχνες πωλούν αρτοσκευάσματα,  όμορφες υφαντές κουβέρτες, χαλιά, τσαγιέρες από ορείχαλκο, καθώς και πολύχρωμα αγγεία.



Ομως, το καλύτερο κομμάτι του ταξιδιού σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το πόσο εύκολη είναι η περιήγηση και τα ψώνια, καθώς δεν θυμίζει καθόλου την ταλαιπωρία που ο τουρίστας συνήθως συναντά στις μεγαλύτερες πόλεις του Μαρόκου.



Έντονα χρώματα χέννας σε σκόνη πωλούνται μέσα σε σακιά στους δρόμους.


instagram
instagram

Οι χρωστικές αυτές ουσίες χρησιμοποιούνται για να διακοσμήσουν τα χέρια και τα πόδια κατά τη διάρκεια γάμων και άλλων γιορτών.



Πολύχρωμες γλάστρες στέκονται σε αντίθεση με τους μπλε τοίχους, καθιστώντας το ιδανικό σκηνικό για μια φωτογραφία στο Instagram.



Πράγματι, κάνοντας μια αναζήτηση με το hashtag #Chefchaouen μια πληθώρα φωτογραφιών πετάγονται μπροστά σου και σου κόβουν την ανάσα...


instagram
instagram




instagram
instagram




instagram
instagram




instagram
instagram




instagram
instagram

Πηγή: thetoc.gr


Σχόλια