ΠΟΥ: «Απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως ο Ζίκα»



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε σήμερα "απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλον τον κόσμο" τον ιό Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, κυρίως για τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν της σύστασης που έκαναν οι εμπειρογνώμονες οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΠΟΥ και εκπροσώπων από χώρες που πλήττονται από την επιδημία, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται συντονισμένη, διεθνής δράση. Διευκρίνισε όμως ότι δεν χρειάζεται να τεθούν περιορισμοί στο εμπόριο ή στις μετακινήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι ο ιός διαδίδεται "με εκρηκτικό τρόπο" και μπορεί να προσβάλει ακόμη και 4 εκατομμύρια ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο. Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, ο ιός Ζίκα έχει εντοπιστεί σε 24 χώρες και εδάφη στην Αμερική.

Ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, Τόμας Φρίντεν, έκρινε ότι ο χαρακτηρισμός του ιού ως "παγκόσμια απειλή" για την υγεία θα βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας καθώς θα διατεθούν πρόσθετοι πόροι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.




Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια