Τούρτα σοκολάτας με γκανάζ σοκολάτας


Απο τον Άκη Πετρετζίκη


Χρόνος Εκτέλεσης
2 ώρες

Μερίδα/ες
12

Βαθμός Δυσκολίας

1



Συστατικά

Για το κέικ
1 αυγό
200 γρ. ζάχαρη
170 γρ. γιαούρτι
40 γρ. σπορέλαιο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
120 γρ. καφέ φίλτρου (έτοιμο καφέ, όχι 120 γρ σκόνη καφέ)
50 γρ. κακάο σε σκόνη
120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. μπέικιν
1/2 κ.γ. αλάτι
150 γρ. μαρμελάδα φράουλα
φρέσκιες φράουλες ή άλλο φρούτο της επιλογής σας

Για τη γκανάζ
260 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
180 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή κάποιο λικέρ




ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Για το κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αλευροβουτυρώνουμε 2 στρογγυλά ταψάκια με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 20 εκ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα, το αυγό, τη ζάχαρη και το γιαούρτι.
προσθέτουμε και το λάδι και ανακατεύουμε επίσης. Προσθέτουμε τη βανίλια, τον καφέ, το κακάο και ανακατεύουμε επίσης.
Προσθέτουμε το αλεύρι που το έχουμε ανακατέψει με τη σόδα, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό ακόμα με μία ξύλινη κουτάλα.
Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο και το βάζουμε στα δύο ταψάκια.
Ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή όταν τη βάλουμε μέσα.
Αφήνουμε 5 λεπτά στο ταψάκι και μετά το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει.

Για τη γκανάζ
Ζεσταίνουμε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι σχεδόν να βράσει και την αδειάζουμε πάνω στη σοκολάτα που την έχουμε σε ένα μπολ.
Αφήνουμε για 1 λεπτό και μετά την ανακατεύουμε με μία πλαστική σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε και τη βανίλια ή το ποτό.
Για τη συναρμολόγηση απλώνουμε μαρμελάδα ανάμεσα στα 2 παντεσπάνια και σκεπάζουμε με την γκανάζ. Διακοσμούμε με τις φράουλες.



akispetretzikis.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου