Αποκαλύψεις του BBC για την σχέση του πάπα με την ακαδημαϊκό Anna-Teresa Tymieniecka


Ένα αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ που φέρεται να αποκαλύπτει την κρυφή ερωτική ζωή του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' με ακαδημαϊκό Πολωνικής καταγωγής θα μεταδώσει το BBC το βράδυ της Δευτέρας. Μέχρι στιγμής το Βατικανό δεν έχει προβεί σε δηλώσεις, όμως το ντοκιμαντέρ αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Καθολική Εκκλησία, «υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά».


Σύμφωνα με την Telegraph, το βρετανικό δίκτυο έχει στα χέρια του ερωτικά γράμματα που αντάλλασσε την δεκαετία του 1950 ο Πάπας με την παντρεμένη φιλόσοφο Anna-Teresa Tymieniecka, η οποία δεν βρίσκεται πια εν ζωή. Η ίδια ήταν παντρεμένη με καθηγητή του Χάρβαρντ και είχε στενές σχέσεις με τον Ποντίφικα. Τον είχε μάλιστα καλέσει πολλές φορές στο σπίτι της στο Βερμόντ.

Την στενή σχέση των δύο προσώπων είχε αποκαλύψει ο καταξιωμένος Αμερικανός δημοσιογράφος, Carl Bernstein, όταν το 1996 έγραψε την βιογραφία του Ποντίφικα. Σε αυτή αναφέρεται συχνά στην Tymieniecka, η οποία είχε μεταφράσει αρκετά βιβλία του Πάπα. Σύμφωνα με τον Bernstein, η ακαδημαϊκός ήταν «Πολωνή αριστοκράτισσα», ενώ η ίδια του είχε διαψεύσει τις φημολογίες ότι υπήρχε κάτι ερωτικό στην σχέση της με τον στενό της φίλο.

«Μα πως θα μπορούσα να ερωτευτώ έναν μεσήλικο κληρικό;», του είχε πει.

Την ίδια στιγμή, φίλοι της Tymieniecka είχαν αποκαλύψει στον δημοσιογράφο ότι η ίδια ένιωθε ερωτική έλξη προς τον Πάπα, όμως ο τελευταίος δεν γνώριζε τα συναισθήματά της. Η ίδια μπορεί να είχε διαψεύσει τον έρωτά της, όμως ο τρόπος που μιλούσε γι΄ αυτόν θα μπορούσε κανείς να πει ότι την πρόδιδε. «Ο τρόπος που κινούνταν, που χαμογελούσε, ο τρόπος που παρατηρούσε τα πράγματα γύρω του ήταν διαφορετικός και πολύ προσωπικός. Αυτό είχε μια ομορφιά», είχε πει η ίδια για τον Πάπα.

Το ντοκιμαντέρ του BBC αναμένεται να εξετάσει σε μεγαλύτερο βαθμό την πολύπλοκη σχέση των δύο προσώπων. Ακόμα, θα γίνει αναφορά και στο ενδεχόμενο ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' να είχε ερωτικές σχέσεις και με άλλες γυναίκες. Υπενθυμίζεται ότι οι Καθολικοί ιερείς απαγορεύεται να έχουν ερωτικές σχέσεις.



huffingtonpost.gr



Σχόλια