"Μαύρος Πάνθηρας" ελεύθερος μετά από 43 χρόνια στην απομόνωση


Ελεύθερος μετά από 43 χρόνια απομόνωσης αφέθηκε ο ακτιβιστής των ‘Μαύρων Πανθήρων’, Άλφρεντ Γούντφοξ, που καταδικάστηκε το 1972 για τη δολοφονία του δεσμοφύλακα Μίλλερ, στο σωφρονιστικό κέντρο Λουϊζιάνα στην Αγκόλα.

Είναι ο τελευταίος εκ των τριών κρατουμένων που είναι γνωστοί με το παρωνύμιο ‘Angola Three’. Οι άλλοι δύο, ο Ρόμπερτ Κινγκ και ο Χέρμαν Ουάλας, απελευθερώθηκαν το 2001 και το 2013 αντίστοιχα.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο στην Αγκόλα και μεγάλο διχασμό για αρκετά χρόνια, αφού πολλοί ακτιβιστές υποστηρίζουν μέχρι και σήμερα ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία κατά των τριών αντρών, ενώ μέχρι και η χήρα του δολοφονημένου δεσμοφύλακα είχε δηλώσει, τότε, ότι πιστεύει στην αθωότητά τους.

“Τέσσερις δεκαετίες περίπου πέρασε τη ζωή του σε ένα μικροσκοπικό κελί , παραμένοντας 23 ώρες την ημέρα σε απομόνωση”, αναφέρουν οι δικηγόροι του.

“Τίποτα δεν θα διορθώσει την σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική απομόνωση που επέβαλε, η πολιτεία της Λουιζιάνα”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, Τζάσμιν Χέις.

“Αφέθηκε ελεύθερος αφού δέχτηκε το ελαφρύτερο κατηγορητήριο. Ήταν το καλύτερο που μπορούσε να κάνει, με βάση τις δυσκολίες που έχει μια νέα δίκη. Έξαλλου πολλοί από τους μάρτυρες (της πρώτης δίκης το ’73), είναι ακόμα ζωντανοί. Θέλω να πω ξεκάθαρα, πως είναι ένοχος. Πέρασε από δίκη δύο φορές και τα στοιχεία εναντίον του εξετάστηκαν πολύ προσεκτικά”, δήλωσε στο CNN ο εισαγγελέας της Νότιας Λουϊζιάνας.


«Παρόλο που στόχος μου ήταν να αποδείξω την αθωότητά μου σε μια νέα δίκη, λόγοι υγείας αλλά και το προχωρημένο της ηλικίας με ανάγκασαν να αποδεχθώ αυτό το νομικό δρόμο» δήλωσε ο 69χρονος.

Ο Woodfox είχε καταδικαστεί για ένοπλη ληστεία και το 1971 εξέτιε ποινή στις στις φυλακές της Λουιζιάνα, που πολλοί αποκαλούν Angola Prison. Μαζί με τους Robert King και Herman Wallace κατηγορήθηκαν ένα χρόνο μετά για τη δολοφονία ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου. Αν και δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή τους κρίθηκαν ένοχοι και εξέτισαν την ποινή τους σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης.

Όταν ρωτήθηκε από τα ΜΜΕ για το ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ως ελεύθερος πολίτης, δήλωσε ότι θέλει να επισκεφτεί τον τάφο της μητέρας του.




Σχόλια