Όσκαρ 2016: Πήρε το Όσκαρ ο Ντι Κάπριο - Καλύτερη ταινία το “Spotlight”


Χωρίς μεγάλες ανατροπές και με αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio κύλησε η 88η τελετή των Όσκαρ.

Τα ωμά, αν και χιουμοριστικά, σχόλια του παρουσιαστή Chris Rock είχαν προφανή στόχο τις διακρίσεις στη βιομηχανία και ο τόνος ήταν ξεκάθαρος ήδη από τα πρώτα του λόγια: «Καλωσήλθατε στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, γνωστή επίσης και ως τελετή απονομής βραβείων για λευκούς». Και συνέχισε: «Αντιλαμβάνεστε πως εάν είχαν υποψηφιότητες και για τους παρουσιαστές, δεν θα έπαιρνα ποτέ αυτήν τη δουλειά»!
Ο Rock δεν δίστασε να διανθίσει την κατά τα άλλα λαμπερή, πολύωρη τελετή απονομής με ριπές αντιρατσιστικής σάτιρας. Διερωτήθηκε ρητορικά, για παράδειγμα, γιατί η οργή των μαύρων για την έλλειψη ποικιλομορφίας στις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ δεν είχε εκδηλωθεί τη δεκαετία του 1950 και του 1960. «Επειδή είχαμε αληθινά προβλήματα, για τα οποία διαδηλώναμε την εποχή εκείνη», συνέχισε: «Ήμασταν κάπως απασχολημένοι, μας βίαζαν και μας λίντσαραν, και δεν ενδιαφερόμασταν για το ποιος κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας. Αν μόλις κρέμασαν τη γιαγιά σου από ένα δέντρο, είναι λιγάκι δύσκολο να νοιάζεσαι ποιος κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ ή καλύτερης ξένης ταινίας».



Ο Leonardo DiCaprio, έπειτα από μία περιπετειώδη πορεία 25 ετών στον χώρο και ενώ πολλές φορές έφτασε στην πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό, τελικά πήρε το πρώτο του Όσκαρ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «The Renevant». Όταν ανακοινώθηκε το όνομά του από την Julianne Moore στο Dolby Theater έγινε χαμός. Σχεδόν όλοι σηκώθηκαν πάνω και τον καταχειροκρότησαν. Εκείνος, εμφανώς συγκινημένος, έδωσε μία ομιλία όχι μόνο για να ευχαριστήσει τους συναδέλφους του, αλλά και για να αφυπνίσει για το μέλλον του πλανήτη. «Μην έχετε τον πλανήτη δεδομένο, εγώ δεν θεωρώ το αποψινό δεδομένο», είπε κλείνοντας, δείχνοντας ότι τα επόμενα χρόνια έχουμε να περιμένουμε πολλά από αυτόν τον ηθοποιό.

Ο απόλυτος θρίαμβος ήρθε για τον σπουδαίο Alejandro González Iñárritu, που πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας για το «The Renevant». Είναι ο πρώτος κινηματογραφιστής που κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας δύο συνεχόμενες χρονιές (η ταινία του, «Birdman», είχε κερδίσει και πέρυσι). Συνολικά είναι το τέταρτο Όσκαρ που κερδίζει ο Μεξικανός σκηνοθέτης στην καριέρα του. Στην ομιλία του αποθέωσε τον πρωταγωνιστή του, DiCaprio, όχι μόνο για το ταλέντο του, αλλά και για την ψυχή του.

Η έκπληξη ήταν η ταινία της χρονιάς. Εκεί που όλοι περίμεναν το «The Renevant» μετά τη βράβευση του Iñárritu και του DiCaprio, τελικά το Όσκαρ πήγε στο «Spotlight». Η ταινία ακολουθεί τους δημοσιογράφους που είχαν προχωρήσει το 2002 στην αποκάλυψη ότι στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συγκάλυπταν τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από ιερωμένους. Στην εφημερίδα «Boston Globe» είχε δοθεί βραβείο Πούλιτζερ για τις αποκαλύψεις της όσον αφορά το σκάνδαλο.




ο «Mad Max» κέρδισε έξι τεχνικά βραβεία, το «Spotlight» και το «Μεγάλο Σορτάρισμα» πήραν τα βραβεία σεναρίου και η Alicia Vikander κέρδισε το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στον ρόλο της συζύγου ενός διαφυλικού καλλιτέχνη στο φιλμ «Το Κορίτσι από τη Δανία» (The Danish Girl). Είναι το πρώτο Όσκαρ που απονέμεται στην 27χρονη Σουηδή ηθοποιό και σύντροφο του Michael Fassbender. Στην ευχαριστήρια ομιλία της η Vikander ήταν πολύ συγκινημένη, ενώ όταν ευχαρίστησε τον συμπρωταγωνιστή της, Eddie Redmayne, εκείνος σχεδόν έκλαψε κοιτώντας την.


Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας
Spotlight
Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας
Alejandro G. Iñárritu (The Revenant)
Όσκαρ Α' Αντρικού Ρόλου
Leonardo DiCaprio (The Revenant)
Όσκαρ Καλύτερου Α' Γυναικείου Ρόλου
Brie Larson (Room)
Όσκαρ Καλύτερου Β' Αντρικού Ρόλου
Mark Rylance (Bridge Of Spies)
Όσκαρ Καλύτερου Β' Γυναικείου Ρόλου
Alicia Vikander (Danish Girl)
Όσκαρ Καλύτερου Σενάριου
Josh Singer και Tom McCarthy (Spotlight)
Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σενάριου
Charles Randolph και Adam McKay (The Big Short)
Όσκαρ Καλύτερων Κοστουμιών

Jenny Beavan (Mad Max: Fury Road)
Όσκαρ Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής
Colin Gibson και Lisa Thompson (Mad Max: Fury Road)
Όσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ
Lesley Vanderwalt, Elka Wardega και Damian Martin (Mad Max: Fury Road)
Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας
Emmanuel Lubezki (The Revenant)
Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ
Margaret Sixel (Mad Max: Fury Road)
Όσκαρ Καλύτερου Ηχητικού Μοντάζ
Mark Mangini και David White (Mad Max: Fury Road)
Όσκαρ Καλύτερης Ηχητικής Μίξης
Chris Jenkins, Gregg Rudloff και Ben Osmo (Mad Max: Fury Road)
Όσκαρ Καλύτερων Ειδικών Εφέ
Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Ardington και Sara Bennett (Ex Machina)
Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους (Animation)
Bear Story των Gabriel Osorio και Pato Escala
Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων
Inside Out των Peter Docter και Jonas Rivera
Όσκαρ Καλύτερου Ντοκυμαντέρ Μικρού Μήκους
Sharmeen Obaid-Chinoy (A Girl In The River: The Price Of Forgiveness)
Όσκαρ Καλύτερου Ντοκυμαντέρ
Amy των Asif Kapadia και James Gay-Rees
Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους
Stutterer των Benjamin Cleary και Serena Armitage
Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
Son of Saul, του Laszlo Nemes (Ουγγαρία)
Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης
Ennio Morricone (The Hateful Eight)
Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού
The Writing's On The Wall - Sam Smith (Spectre)



Σχόλια