15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου


H Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).


250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.

Η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου, περνάει μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αλλά και βεβαιότητας ότι οι περισσότερες μάχες μπορούν πλέον να κερδηθούν.

«Κάθε χρόνος που περνάει προσθέτει νέα, ισχυρά και αποτελεσματικά όπλα στα χέρια των επιστημόνων, στη μάχη ενάντια στον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας», αναφέρει η Εταιρία. Σημειώνει ότι η ιατρική έρευνα, που έχει ως στόχο τα παιδιά που νοσούν με καρκίνο να πετυχαίνουν ίαση, χωρίς απώτερες επιπλοκές και προβλήματα, «φέρνει απτά αποτελέσματα, τα οποία ενισχύουν τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι, ώστε οι μικροί ασθενείς να λαμβάνουν τη βέλτιστη θεραπεία μέσα στις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης».

Στο μήνυμα υπογραμμίζεται ότι η προσπάθεια που γίνεται απαιτεί τη συμβολή όλων: ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει στον αγώνα ζωής των μικρών ασθενών, με το να γίνει εθελοντής αιμοδότης και εθελοντής δότης μυελού των οστών και με το να στηρίξει τους συλλόγους και φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους.

«Η άμεση και αποτελεσματική συνδρομή της Πολιτείας για την άρτια και σύγχρονη αντιμετώπιση των παιδιών με καρκίνο στην Ελλάδα είναι απαραίτητη, γι' αυτό και κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση θα μας βρει αρωγούς», αναφέρεται στο μήνυμα.

Στόχος της Ελληνικής Εταιρίας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), είναι τα ιατρικά επιτεύγματα που συντελούνται διεθνώς, να βρίσκουν άμεση εφαρμογή στην κλινική πράξη και στη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό, η ΕΕΠΑΟ συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς πρωτοβουλίες και επιστημονικούς φορείς που προάγουν την ιατρική έρευνα και συμβάλλουν στη βελτίωση της κλινικής φροντίδας των μικρών ασθενών.



Σχόλια