Πάνω απο 11.000 πρόσφυγες στα νησιά μέσα σε τρείς ημέρες


Τις ημέρες που πραγματοποιείται η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής (και) για το προσφυγικό, οι Τούρκοι διακινητές (προφανώς με την κάλυψη των τουρκικών αρχών) άνοιξαν τις «πύλες», με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να κατευθυνθούν προς τα ελληνικά νησιά. Ενώ στις 14 και 15 Φεβρουαρίου είχαν περάσει στις ελληνικές ακτές 51 και 181 άτομα αντίστοιχα, ακολούθησε ένα εκρηκτικό τριήμερο: 16 Φεβρουαρίου 1.783, 17 Φεβρουαρίου 4.611 και 18 Φεβρουαρίου 4.824! Συνολικά, 11.218 σε τρεις μέρες. Ανάλογα υψηλή ήταν η τάση και χθες.

Την ίδια ώρα μια νέα δίοδος για την ανάπτυξη του έργου των παράνομων διακινητών έχει ανοίξει στο Καστελλόριζο, καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στο μικρό και απομονωμένο νησί τις τελευταίες ημέρες. Οι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν περίπου τους 750 (εκ των οποίων πάνω από 300 είναι γυναικόπαιδα), ενώ οι κάτοικοι αυτή την εποχή δεν ξεπερνούν τους 250. Ταυτόχρονα, ελάχιστος είναι ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο νησί. Υπάρχει χώρος φιλοξενίας των προσφύγων, που έχει διατεθεί από τον Δήμο, αλλά βρίσκεται στα όριά του. Χθες, πάντως, αναμένονταν να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, με μετακίνηση των μεταναστών στη Ρόδο με το πλοίο της γραμμής.

Οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην τουρκική πόλη Κας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες που περιμένουν να περάσουν στο ακριτικό νησί, ενώ έχουν συνταχθεί και λίστες αναμονής!

Τα Κέντρα Καταγραφής Προσφύγων (hotspot) σε Λέσβο και Χίο, παρότι λειτουργούν άψογα (σύμφωνα με τις Αρχές) έχουν ήδη γεμίσει από πρόσφυγες, καθώς οι ροές προς τα συγκεκριμένα νησιά είναι υψηλότατες. Στη Λέσβο τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Είκοσι πέντε παιδιά, ανάμεσά τους και βρέφη και συνολικά 68 πρόσφυγες διασώθηκαν χθες το πρωί στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, από τη μηχανότρατα του ψαρά Παναγιώτη Καραβέτη. Σύμφωνα με το Λιμενικό, στις 7.30 π.μ. ένας από τους 68 επιβαίνοντες σε φουσκωτή λέμβο που έπλεε σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων ανατολικά της Αλεξανδρούπολης τηλεφώνησε στο «100» και ζήτησε βοήθεια. Ειδοποιήθηκε το Λιμενικό, που κάλεσε τα παραπλέοντα σκάφη να σπεύσουν προς παροχή συνδρομής. Στο σημείο έφτασε η μηχανότρατα «Καπετάν Φώτης 2», η οποία περισυνέλεξε με ασφάλεια από το μισοβυθισμένο φουσκωτό όλους τους πρόσφυγες-μετανάστες. Συνοδεία πλωτού του Λιμενικού, οδηγήθηκαν και αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου τους προσφέρθηκαν ρούχα και φαγητό. Μετά την καταγραφή και την ταυτοποίηση των στοιχείων τους, οι πρόσφυγες θα οδηγηθούν σε κέντρο φύλαξης του νομού, μέχρι να εφοδιασθούν με τα απαραίτητα έγγραφα.



Σχόλια