Πάτρα: ....Και το Καρναβάλι αρχίζει




Η μεγάλη γιορτή της πόλης ανοίγει τα πανιά της, με το Πατρινό Καρναβάλι να υπόσχεται πλήθος εκπλήξεων, εμπειριών, συγκινήσεων και συναρπαστικών περιπετειών. 


Κόντρα στην αβεβαιότητα των ημερών η μεγάλη διοργάνωση της Πάτρας δηλώνει παρούσα και μας καλεί να αποδράσουμε για κάτι παραπάνω από ένα μήνα, αφού φέτος η καρναβαλική περίοδος είναι ιδιαίτερα μικρή και ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015. 

Σήμερα, Σάββατο 17 Ιανουαρίου η Γιορτή της Ημέρας Έναρξης μας καλεί να κατέβουμε όλοι-μικροί και μεγάλοι- στο κέντρο της πόλης, να συμμετάσχουμε και να χαρούμε σε όλο του το μεγαλείο το Πατρινό Καρναβάλι.

Προσαρμοσμένη στα στενά οικονομικά περιθώρια των ημερών η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα δράσεων, που έχει ξεκινήσει από το πρωί και θα συνεχιστεί το απόγευμα έως αργά τη νύχτα βασισμένο αποκλειστικά στη δυναμική της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Οι δράσεις άρχισαν στις 10.30 το πρωί με το μουσικό άρμα και τον τελάλη να μεταφέρουν το χαρούμενο μήνυμα της έναρξης στο κέντρο της πόλης. 
Λίγο αργότερα  με αφετηρία το Ρωμαϊκό Ωδείο  ξεκίνησε πομπή καρναβαλιστών, μεταμφιεσμένων μελών της ποδηλατικής κοινότητας «Πιάνω τη Ζωή απ΄ το Τιμόνι» και μελών της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, με κατεύθυνση το Δημαρχείο της Πάτρας όπου το μεσημέρι έγινε η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη . Το λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2015 θα παραμείνει στο Δημαρχείο μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων, στις 22 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, στην πλατεία Γεωργίου Α΄ πραγματοποιήθηκαν δρώμενα από τα Παιδικά Τμήματα του Χορευτικού του Δήμου Πατρέων.

Από τις 19.00 μέχρι τις 20.30 στην πλατεία Γεωργίου Α΄ οι σχολές χορού της Πάτρας θα αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στην Ημέρα Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2015. 

Στις 19.30 το ραντεβού των καρναβαλιστών θα δοθεί στην πλατεία Βουδ ανεβάζοντας το καρναβαλικό θερμόμετρο σε μια μικρή καρναβαλική παρέλαση όπου θα συμμετάσχουν καρναβαλιστές, μέλη της ποδηλατικής κοινότητας «Πιάνω τη Ζωή απ΄ το Τιμόνι» και το Μουσικό Άρμα με τον τελάλη. Η καρναβαλική πομπή θα ακολουθήσει τη διαδρομή: πλ. Βουδ-πλ. Υψηλών Αλωνίων-Αθανασίου Διάκου-Γούναρη-Κορίνθου- πλ. Γεωργίου Α΄. Εκεί καρναβαλιστές και θεατές θα πλαισιώσουν με αστείρευτο χορό και εξωστρεφή διάθεση το άρμα του φετινού Καρνάβαλου, το οποίο θα εμφανιστεί λευκό στην τελετή έναρξης σύμφωνα με το έθιμο. Ο βασιλιάς Καρνάβαλος φέτος είναι επηρεασμένος από την Ανατολή κι έχει οριεντάλ χαρακτηριστικά, έτσι όπως τον συνέλαβε ο κατασκευαστής του Νίκος Λιβάνης.

Στις 20.30 ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκο Χρυσοβιτσάνο, στο πλαίσιο του τελετουργικού,  θα κηρύξει την επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2015. 

Θα ακολουθήσει στις 21.00 στην πλατεία Γεωργίου Α΄ συναυλία με τη συμμετοχή της μπάντας «Επί Σκηνής», αποτελούμενης από Πατρινούς τραγουδιστές και μουσικούς, που συστάθηκε ειδικά για τις ανάγκες της τελετής έναρξης και θα παρουσιάσει για 2,5 ώρες επιτυχίες από την ελληνική και διεθνή δισκογραφία σε ρυθμούς latin, disco, δεκαετίας του ΄60, tock ΄n΄ roll και πατρινών καρναβαλικών τραγουδιών.

Το πάρτυ και το καρναβαλικό κέφι θα διαρκέσουν μέχρι αργά τη νύχτα στην πλατεία με djs τους Κωνσταντίνο Σαράντη, Gogos και Luigi.

Σχόλια