Μία επιπλέον ώρα ύπνου θα κερδίσουμε το πρωινό της 26ης Οκτωβρίου



H ώρα αλλάζει τα ξημερώματα της Κυριακής (26 Οκτωβρίου). Στις 04:00 το πρωί θα μετακινήσουμε τους δείκτες του ρολογίου μία ώρα πίσω, δηλαδή στις 03:00.


Γιατί αλλάζει η ώρα δύο φορές το χρόνο;

Στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς με αυτό τον τρόπο επωφελούμαστε περισσότερες ώρες από το φως της ημέρας. Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

«Υπεύθυνος» για την αλλαγή της ώρας είναι ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο οποίος φέρεται το 1784 να κάνει λόγο για αλλαγή της ώρας. Συγκεκριμένα, με επιστολή του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα, πρότεινε οι άνθρωποι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να ξυπνούν και να προσέρχονται στις εργασίες τους μία ώρα νωρίτερα, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως και να ανάβουν τα φώτα αργότερα. 

Στην πραγματικότητα ο Φραγκλίνος πρότεινε να αλλάζουν οι άνθρωποι τα ωράριά τους, με στόχο πάντα την εξοικονόμηση ενέργειας!

Μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας.

Η ώρα αλλάζει ταυτόχρονα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες κάθε τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου.



Σχόλια