Ξαναβρείτε το χαμόγελο σας


Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει επτά τρόπους να ξαναβρούμε το χαμόγελό μας και μάλιστα χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα, σύμφωνα με το onmed.



1. Χαμογελάστε… με το ζόρι!
Κι όμως είναι τόσο απλό… Ένα χαμόγελο, έστω και μετά από προσπάθεια, μπορεί να πυροδοτήσει τα θετικά συναισθήματα. Μάλιστα, οι ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υποστηρίζουν ότι το χαμόγελο είναι μεταδοτικό κι έτσι η χαρά πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται. Μια θετική σκέψη μπορεί να είναι αυτή που θα μας κάνει να χαμογελάσουμε.

2. Βοηθήστε τους συνανθρώπους σας
Μια πράξη γενναιοδωρίας δεν κάνει μόνο τους γύρω μας χαρούμενους, αλλά ανεβάζει και τη δική μας διάθεση. Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία συνδέονται άμεσα με τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή.

3. Αφήστε τους φίλους να σας βοηθήσουν
Οι κοινωνικοί άνθρωποι που απολαμβάνουν δυνατές και ειλικρινείς φιλίες είναι αναμφίβολα και οι πιο ευτυχείς. Η κοινωνική απομόνωση οδηγεί συχνά σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής που επηρεάζει αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία, αναφέρει μελέτη στην επιστημονική επισκόπηση PLoS Medicine.

4. Ακούστε (τη σωστή) μουσική
Όταν έχουμε κακή διάθεση συνήθως επιλέγουμε να ακούσουμε μελαγχολικές μελωδίες. Οι ψυχολόγοι όμως τονίζουν ότι η ανεβαστική μουσική είναι πιο πιθανό να μας φτιάξει τη διάθεση.

5. Μην κάθεστε στον καναπέ
Η ήπια σωματική άσκηση, έστω και ένας περίπατος στον καθαρό αέρα, βοηθά να απελευθερωθούν πρωτεΐνες και ενδορφίνες, δύο συστατικά που διεγείρουν τα κέντρα της χαράς στον εγκέφαλο.

6. Απολαύστε τον ήλιο
Μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Μετεωρολογική Κοινότητα έδειξε ότι ο ζεστός και γλυκός καιρός δίνει αυτόματα ώθηση στη διάθεσή μας. Πρέπει λοιπόν να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία να απολαύσουμε τον ήλιο, κάνοντας έναν περίπατο ή μια βόλτα με το ποδήλατο.

7. Κοιμηθείτε καλά
Ο ύπνος βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και να ανακτήσει δυνάμεις, όμως παράλληλα βοηθά και το μυαλό να συγκεντρώνεται καλύτερα την επόμενη μέρα. Η έλλειψη ύπνου επιδρά αρνητικά στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, στο κέντρο όπου επεξεργαζόμαστε τις θετικές αναμνήσεις. Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Sleep δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου μας κάνει πιο ευαίσθητους απέναντι σε αρνητικά ερεθίσματα.



Σχόλια