Έφυγε απο τη ζωή ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες


Σε ηλικία 87 ετών πέθανε απόψε στο Μεξικό ο Κολομβιανός Νομπελίστας συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.


Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή πριν από λίγο σύμφωνα με δημοσιεύματα μεξικανικών εφημερίδων όπως μεταδίδει το Reuters. Την είδηση επιβεβαιώνει και το Associated Press, το οποίο επικαλείται πηγή που πρόσκειται στο οικογενειακό περιβάλλον του Μάρκες.


Γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1927 στο χωριό Αρακατάκα, στην Κολομβία. Το 1947 ξεκίνησε να σπουδάζει Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μπογοτά, ωστόσο εγκατέλειψε τις σπουδές του για τη δημοσιογραφία. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε σε εφημερίδα το πρώτο του διήγημα, «Η Τρίτη Παραίτηση». Το 1948 μετακόμισε στην Καρθαγένη της Ινδίας των Δυτικών Ινδιών και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1947 και το 1967 δημοσιεύτηκε το μυθιστόρημά του «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς», το οποίο τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας, καθώς αποκόμισε αμέσως τις θετικότερες κριτικές.

Ο Μάρκες, εδώ και δεκαετίες ζoύσε μόνιμα στο Μεξικό, ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος. Θεωρείται ως ο συγγραφέας που μέσα από τα μυθιστορήματα και τις νουβέλες του, όπως τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά, την Κακιά Ώρα και το Φθινόπωρο του Πατριάρχη καθόρισε το είδος του μαγικού ρεαλισμού.

Εδώ και αρκετά χρόνια είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή καθώς έπασχε από καρκίνο στους λεμφαδένες.

Σχόλια