"Πολύ εύθραυστη" η υγεία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες


Η κατάσταση της υγείας του κολομβιανού νομπελίστα Λογοτεχνίας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είναι "πολύ εύθραυστη" και ο συγγραφέας είναι στο σπίτι του στο Μεξικό, ανακοίνωσε η οικογένειά του μετά τα δημοσιεύματα ότι ο Μάρκες πάσχει εκ νέου από μεταστατικό καρκίνο.

"Η κατάσταση της υγείας του είναι στάσιμη αν και ιδιαίτερα εύθραυστη και υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών λόγω και της ηλικίας του", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια Μάρκες, η σύζυγός του Μπάρτσα και οι γιοί του Ροντρίγκο και Γκονζάλο.

Στις 8 Απριλίου ο 87χρονος συγγραφέας είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο της πόλης του Μεξικό σε κατάσταση "πολύ αδύναμη", ύστερα από οκτώ ημέρες νοσηλείας για πνευμονία.

Ο Μάρκες "συνεχίζει και θα συνεχίσει την ανάρρωση στο σπίτι", προσθέτει η οικογένεια ευχαριστώντας για τα μηνύματα αλληλεγγύης που λαμβάνει και ζητώντας σεβασμό της ιδιωτικής ζωής του συγγραφέα.

Τη Δευτέρα, η μεξικανική εφημερίδα El Universal επικαλούμενη "αξιόπιστες πηγές" είχε γράψει ότι ο καρκίνος των λεμφαδένων από τον οποίο είχε προσβληθεί ο Μάρκες πριν από 15 χρόνια, εμφανίστηκε εκ νέου και τώρα έχει κάνει μετάσταση στους πνεύμονες, τα γάγγλια και το ήπαρ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η οικογένεια και οι γιατροί αποφάσισαν από κοινού να μην υποβληθεί ο άρρωστος σε ογκολογική θεραπεία, αλλά να του παρασχεθεί ανακουφιστική αγωγή στο σπίτι.

Ο Μάρκες εγκαταστάθηκε στο Μεξικό το 1961 αλλά διέμεινε κατά περιόδους στην Καρθαγένη της Κολομβίας, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και στην Αβάνα. Εδώ και πολλά χρόνια έχει αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή και κατά τις σπάνιες εμφανίσεις του δεν έκανε καμιά απολύτως δήλωση στον Τύπο.

Ο Κολομβιανός θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της ισπανόφωνης λογοτεχνίας. Το έργο που του χάρισε τη διασημότητα και θεωρείται αριστούργημά του είναι το μυθιστόρημα "Εκατό χρόνια μοναξιάς" που εκδόθηκε το 1967.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ




Σχόλια