Το προφίλ του «τρολ» στο διαδίκτυο: Ναρκισσιστής, με τάση χειραγώγησης και ψήγματα σαδισμού


Τα *τρολ αποτελούν μια από τις κλασικές και καθόλου σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί κανείς να συναντήσει στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια «τέχνη» που λίγοι άνθρωποι κατέχουν και κέντρισε το ενδιαφέρον μιας ομάδας ψυχολόγων από τον Καναδά, στο να δημιουργήσουν το προφίλ αυτού του ειδικού τύπου ανθρώπου στο ίντερνετ.

Σύμφωνα με το Slate, υπάρχουν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της συμπεριφοράς του trolling και της Σκοτεινής Τετράδας, ένας όρος που έχουν εφεύρει οι ψυχολόγοι και περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:
Μακιαβελισμός: η τάση εξαπάτησης και χειραγώγησης των άλλων
Ναρκισσισμός: ο υπέρμετρος εγωκεντρισμός
Ψυχοπάθεια: η έλλειψη ενοχών/τύψεων και ενσυναίσθησης
Σαδισμός: η ευχαρίστηση με τον πόνο των άλλων

Οπως αναφέρει το techgear, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν για παράδειγμα τι απολαμβάνουν περισσότερο σε ιστοσελίδες σχολιασμού: τη «συζήτηση σημαντικών για σένα προβλημάτων», τη «χαλαρή κουβέντα με άλλους», τη «δημιουργία νέων φίλων», το «trolling» και «άλλο». Σε συνδυασμό με μια σειρά ειδικών ερωτήσεων για την αναγνώριση των χαρακτηριστικών της Σκοτεινής Τετράδας, προέκυψε το παρακάτω διάγραμμα:



Οπως προέκυψε από την έρευνα, πάντως, μόλις το 5.6% δήλωσαν ότι τρολάρουν, ενώ το 41.3% αποφεύγει εντελώς τα σχόλια.


*Στη γλώσσα του Διαδικτύου η λέξη τρολ ή τρολλ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, mailing list, chat room ή μπλογκ, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες. Η συμπεριφορά αυτή πολλές φορές συνοδεύεται από αμφιλεγόμενη διαμάχη των υπολοίπων περί του σκοπού του (wikipedia).

Η λέξη «troll» πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά η πιο γνωστή καταγεγραμμένη αναφορά προέρχεται από συζήτηση στο 1991, αναφέρει το wikipedia, σύμφωνα με το οποίο το «troll» αναφέρεται στο πέταγμα δολώματος μέσα στο νερό προκειμένου να αλιευθούν ο τόνος και ο ξιφίας, πρακτική που παραπέμπει στην κοροϊδία χρηστών του Διαδικτύου, το λεγόμενο «trolling».
Παράλληλα, η λέξη παραπέμπει και στα δαιμόνια πλάσματα που εμφανίζονται στη σκανδιναβική λογοτεχνία, τα οποία επίσης έχουν το όνομα «troll».
Σήμερα, η λέξη περιγράφει τον χρήστη του διαδικτύου ο οποίος με σκοπό να ερεθίσει, να μπερδέψει και να προκαλέσει σύγχυση και εκνευρισμό στους υπόλοιπους χρήστες, χρησιμοποιεί επιτηδευμένα προκλητικές, ανόητες ή εκτός θέματος ερωτήσεις, θέσεις και απόψεις, που αναπαράγονται μάλιστα σε πολλά sites, blogs, κλπ.

Πώς να αντιμετωπίσετε το «troll»
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί κάποιο «troll» το οποίο έχει ως στόχο μόνο να αποτρέψει τη διεξαγωγή μιας διαδικτυακής συζήτησης, είναι η άγνοια. Συνήθως, ένας τέτοιος ενοχλητικός χρήστης εάν αγνοηθεί θα αρχίσει να στέλνει όλο και πιο προσβλητικά μηνύματα, αλλά εάν δεν υπάρξει αντίδραση συνήθως απογοητεύεται και εγκαταλείπει την κοινότητα. Σε αρκετά φόρουμ και μπλογκ, δίνεται η παραίνεση να μην ασχολούνται οι χρήστες με τα «troll», κίνηση που αναφέρεται ως «μην ταΐζετε τα ''troll''» (Don't feed the trolls).



Σε πολλές περιπτώσεις πάντως, για την καταπολέμηση των «trolls» χρησιμοποιούνται και άλλα μέσα, όπως η αφαίρεση των μηνυμάτων τους ή η φραγή τους προκειμένου να μην ενοχλούν, ενώ αρκετές φορές διαγράφονται και από τις κοινότητες που εισέρχονται διαδικτυακά.



Σχόλια