Ποια χρέη μπορούν να ρυθμίζονται χωρίς φορολογική ενημερότητα




Χωρίς φορολογική ενημερότητα θα μπορούν να ρυθμίζονται πλέον συγκεκριμένα χρέη με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στη Βουλή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» χωρίς ενημερότητα θα μπορούν να ρυθμίζονται χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία για ποσά έως 10.000 ευρώ ακόμη κι αν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στους οφειλέτες, αλλά δεν έχουν καταδικαστεί.

Ετσι όσοι έχουν σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και άλλους ασφαλιστικούς φορείς ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την 31/12/2012 μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορούν να επιλέξουν την ένταξη τους στη ρύθμιση της νέας αρχής με δόσεις που μειώνονται κάθε μήνα (ήταν 48 για όσους είχαν κάνει αίτηση τον Ιούλιο, 47 για τις αιτήσεις του Αυγούστου και 43 δόσεις για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τον Δεκέμβριο).

Εναλλακτικά για τα χρέη του α' εξαμήνου του 2013 θα μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Παρά τις διευκολύνσεις όμως, η ανταπόκριση των οφειλετών είναι μικρή και μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί περίπου 15.000 επιχειρήσεις στη ρύθμιση χρεών του ΙΚΑ και άλλοι 8.500 ελεύθεροι επαγγελματίες στον ΟΑΕΕ.

Η εκτίμηση στελεχών του ΟΑΕΕ και ΙΚΑ είναι πως το όριο των 10.000 ευρώ βοηθάει τους ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο, τονίζεται ότι το πρόβλημα παραμένει η αδυναμία πληρωμής των τρεχουσών εισφορών ενώ οι 43 δόσεις που μειώνονται κάθε μήνα κάνουν τη ρύθμιση ασύμφορη.


Πηγή: iefimerida




Σχόλια