Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις ανά την υφήλιο



Από τη Βενεζουέλα στην Ιταλία, κι από εκεί στη Νορβηγία. Επόμενος σταθμός η Ουκρανία και το ταξίδι τελειώνει στην Καταλονία της Ισπανίας.
Δείτε μερικές από τις πιο περίεργες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις του κόσμου, όπως τις κατέγραψε η ιστοσελίδα todayifoundout.com.

1) Εννιά ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα στη Βενεζουέλα οι άνθρωποι συμμετέχουν σε μια μαζική πορεία με... πατίνια! Κροτίδες ξυπνούν τους κατοίκους του Καράκας, οι οποίοι στη συνέχεια φορούν τα πατίνια τους και βγαίνουν στους δρόμους. Οι δρόμοι κλείνουν το πρωί και οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία με τα πατίνια τους.

2) Σε πολλές χώρες του κόσμου ο Άγιος Βασίλης είναι αυτός που φέρνει τα δώρα στα παιδιά. Όχι όμως και στην Ιταλία, όπου τα δώρα φέρνει μια ευγενική, αλλά άσχημη... μάγισσα, που ονομάζεται "La Befana". Η μάγισσα δεν είδε το Χριστό να γεννιέται όταν τη φώναξαν οι τρεις μάγοι, επειδή ήταν απασχολημένη. Γι' αυτό η La Befana εμφανίζεται μερικές ημέρες μετά την ημέρα των Χριστουγέννων και αφήνει δώρα σε κάθε σπίτι, σε περίπτωση που το Άγιο βρέφος βρίσκεται εκεί.

3) Κι ενώ στην Ιταλία τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία μια μάγισσα επάνω σε σκούπα, στη Νορβηγία προσπαθούν να κρυφτούν από αυτές. Σύμφωνα με ένα θρύλο οι μάγισσες και τα κακά πνεύματα βγαίνουν έξω την παραμονή των Χριστουγέννων για να κλέψουν σκούπες από τα σπίτια και να κάνουν βόλτες προκαλώντας αναστάτωση.

4) Στην Ουκρανία τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι κάπως περίεργα. Οι κάτοικοι της χώρας στολίζουν τα δέντρα τους με ασημένιους και χρυσούς ιστούς αράχνης. Η παράδοση αυτή προέρχεται από μια ιστορία για μια πολύ φτωχή γυναίκα, η οποία δεν είχε την οικονομική άνεση να στολίσει το σπίτι της για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ενώ κοιμόταν, οι αράχνες ύφαναν στολίδια από καθαρό χρυσό και ασήμι για να διακοσμήσουν το δέντρο της και να της φέρουν πλούτη.

5) Οι Καταλανοί έχουν μια πολύ ιδιαίτερη παράδοση για να ευχηθούν να έχουν πλούτη... Πέρα από τα "κλασικά χριστουγεννιάτικα στολίδια" μία φιγούρα είναι αυτή που κυριαρχεί. Αυτή του "El Caganer". Σύμφωνα με την παράδοση ο "Caganer" κάνει το έδαφος πιο εύφορο και υπόσχεται μια καλή χρονιά με καλές σοδειές και ευημερία. Το αγαλματάκι μπορεί να αναπαριστά στη θέση αυτή είτε ένα μοναχό, ένα βοσκό ή οποιοδήποτε άλλο διάσημο πρόσωπο (αθλητή, πολιτικό, σελέμπριτι), αρκεί να φορά το χαρακτηριστικό κόκκινο καπελάκι!




Σχόλια