Μελομακάρονα με σοκολάτα γάλακτος




Υλικά

(για 35 – 40 μικρά μελομακάρονα)
1 ποτήρι βούτυρο φυτίνη
1 ποτήρια λάδι (σπορέλαιο)
1 ποτήρι χυμό από πορτοκάλι
Λίγος ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 φλ. Καφέ ζάχαρη
1/2 φλ. Καφέ κονιάκ
½ κ. σούπας κανέλα τριμμένη
½ κ. σούπας γαρύφαλλο τριμμένο
1 κ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1/4 κ. γλ. Σόδα μαγειρικής
5 ποτήρια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γλ. Baking powder


Υλικά για το σιρόπι

(μέλωμα)
4 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
χυμό από 1/2 λεμόνι
3-4 κ. σούπας μέλι

Για τη σοκολάτα
750 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
3 κ.σ. ηλιέλαιο
2 φλ. τσαγιού τριμμένο καρύδι



Εκτέλεση

Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη όλα τα υλικά εκτός από τη σόδα , τα καρύδια, το baking και αλεύρι .

Γεμίζουμε μισό φλιτζάνι του καφέ με νερό και διαλύουμε τη σόδα , προσθέτουμε το μίγμα της σόδας στο άλλο μίγμα και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το baking.

Σε αυτό το στάδιο αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια.

Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και να ξεκολλάει από τα χέρια.

Βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε ένα ταψί , πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε στο ταψί.

Το σχήμα τους θα πρέπει να είναι οβάλ και όχι πολύ παχύ για να ψηθεί ομοιόμορφα και στο εσωτερικό.

Ψήνουμε στους 170 (με αέρα) για 1520-30 λεπτά.

Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι για το μέλωμα.



Για το σιρόπι

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη ανακατεύουμε και μόλις βράσει σβήνουμε τη φωτιά προσθέτουμε το λεμόνι και το μέλι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα μελομακάρονα.

Τα αφήνουμε 10 -15 λεπτά να μελώσουν μέχρι το εσωτερικό τους γυρίζοντας από όλες τις πλευρές. Αν δεν τα θέλουμε πολύ μαλακά τα βγάζουμε νωρίτερα.

Μόλις τα βγάλουμε από το σιρόπι τα αφήνουμε σε μια σχάρα να στραγγίσουν.


Ετοιμάζουμε τη σοκολάτα

Λιώνουμε τη σοκολάτα με το λάδι σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα για 1 ½ λεπτό.

Βουτάμε τα μελωμένα μελομακάρονα στη σοκολάτα να καλυφθούν σε όλα τα σημεία και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να παγώσει η σοκολάτα.

Γαρνίρουμε με λίγο τριμμένο καρύδι.



Σχόλια