Η μελαγχολία των γιορτών


Χαρά και ξεκούραση ή άγχος και θλίψη; Οι γιορτές προκαλούν συνήθως αυτά τα συναισθήματα, και ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι που αισθάνονται μελαγχολία μέσα στο εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων φαίνεται ότι είναι πιο πολλοί, απ΄ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Ανεξάρτητα όμως από την οικονομική κατάσταση του καθενός, πολλοί είναι οι λόγοι που προκαλούν θλίψη και άγχος την περίοδo των γιoρτών.

Αρχικά, είναι οι αναμνήσεις και τα οικογενειακά βιώματα που ξυπνούν στις γιορτές, όπως π.χ. αν υπήρχαν εντάσεις και τσακωμοί γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Ρόλο παίζει και το νόημα που έχει δώσει ο καθένας στις γιορτές, αν θεωρεί π. χ. ότι οι γιορτές είναι μόνο για τα παιδιά ή μόνο για τα δώρα ή ευκαιρία για ποτό, ξενύχτι, ταξίδι, υπνοθεραπεία.
Αλλά και ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου (εσωστρεφής ή εξωστρεφής), επηρεαζει το πως περνά αυτές τις ημέρες.

Σίγουρα, πιο μελαγχολικά περνούν και εκείνοι που μόλις έχουν χωρίσει από μία σχέση ή οι προσδοκίες τους για πιο ερωτικά Χριστούγεννα δεν επαληθεύονται.

Το βέβαιο είναι ότι οι οικονομικές δυσκολίες σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, δεν αφήνουν περιθώρια ξενγνοιασιάς.

Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και αυτές είναι:
• Το άγχος από την πίεση των αγορών, των οικονομικών δυσκολιών και των κοινωνικών απαιτήσεων.
• Η πίεση συνήθως προκαλεί αϋπνίες, πονοκεφάλους, ανορεξία και δυσκολία στη συγκέντρωση.
• Οι οικογενειακές παρεξηγήσεις και τσακωμοί αυξάνονται την περίοδο των γιορτών.
• Η μοναξιά και η απομόνωση την περίοδο των γιορτών χαρακτηρίζουν ειδικά εκείνους που έχουν χάσει κάποιον αγαπημένο τους, αλλά και τους ηλικιωμένους.



Σχόλια