12 ιστορικά εξώφυλλα περιοδικών



Είναι εξώφυλλα περιοδικών που έγραψαν ιστορία είτε στις ΗΠΑ είτε παγκοσμίως. Είναι εξώφυλλα ορόσημα στην ιστορία των περιοδικών που θα τα θυμόμαστε για πάντα είτε για την ευρηματικότητά τους, είτε για το γεονός αυτό καθεαυτό που παρουσίαζαν.

12. Το αφιέρωμα του περιοδικού People στην Νταϊάνα μετά τον θάνατό της, πούλησε πάνω από 3,1 εκατομμύρια αντίτυπα και έγινε το δεύτερο τεύχος σε πωλήσεις όλων των εποχών. Το Νο1 είναι το τεύχος της 24ης Σεπτεμβρίου 2001 με το World Trade Center. Η Πριγκίπησσα Νταϊανα έγινε εξώφυλλο στο People 57 φορές!



11.Το προκλητικό εξώφυλλο του Time έγινε αφορμή για μια μεγάλη συζήτηση για τον θηλασμό. Μέχρι πόσων ετών πρέπει οι μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους; Ο δημόσιος θηλασμός είναι κάτι φυσιολογικό; Τι είναι καλύτερο για την υγεία του παιδιού;




10. Το εξώφυλλο αυτό άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τον πόλεμο του Βιετνάμ ο μέσος αμερικανός. Το τεύχος αυτό του περιοδικού Esquire είναι το πιο μεγάλο σε μέγεθος ρεπορτάζ που έχει ποτέ δημοσιεύσει το περιοδικό και θεωρείται ως ένα από τα πιο συγκλονιστικά δημοσιογραφικά κομμάτια.



9. Οι βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης έγιναν λίγες ώρες πριν κλείσει το τεύχος του Sports Illustrated.
Αμέσως σήμανε συναγερμός με τους αρχισυντάκτες να προσπαθούν να συμπεριλάβουν όσα περισσότερα κείμενα μπορούσαν για το γεγονός. Η φωτογραφία του εξώφυλλου επελέγη γιατί τα είχε όλα! Την στιγμή, τον 78χρονο δρομέα να είναι στο έδαφος και τους αστυνομικούς να τρέχουν σε κάθε κατεύθυνση.



8. Ο φωτογράφος είχε μόλις 7 λεπτά για να μπορέσει να έχει μια όχι απλά καλή φωτογραφία του Μπιλ Κλίντον. Η αποθεωτική πόζα σε άλλους άρεσε και από άλλους θεωρήθηκε υπερβολική και λίγο εξαγνιστική για το σεξουαλικό σκάνδαλο του προέδρου…



7. Η Ellen DeGeneres είναι ίσως από τους πιο αγαπητούς celebrities του χόλιγουντ σήμερα, ωστόσο όταν στο εξώφυλλο του Time το 1997 είπε: «Ναι, είμαι Gay” διακινδύνευσε όλη της την καριέρα. Τα επόμενα τρία χρόνια η ηθοποιός – παρουσιάστρια δεν μπορούσε να βρει δουλειά…



6. Αυτή η συγκλονιστική εικόνα του Μανχάταν την στιγμή που περνούσε ο Τυφνας Σάντι από τη Νέα Υόρκη το 2012, έγινε το εξώφυλλο της χρονιάς. Πούλησε 16.000 αντίτυπα αριθμός που θεωρείται πολύ μικρός και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του περιοδικού, πολλοί νεουορκέζοι το έκαναν πόστερ.



5. Αυτή η ανατριχιαστική φωτογραφία από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έγινε εξώφυλλο στο People και μάλιστα το εξώφυλλο με τις περισσότερες πωλήσεις.



4. Η Katiti Kironde ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που γινόταν εξώφυλλο σε ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό. Όπως παραδέχεται η διευθύντρια του Glamour, πρι βγει στα περίπτερα ήταν έντονος ο φόβος ότι ένα τέτοιο εξώφυλλο θα έκανε κακό στις πωλήσεις. Τελικά, πούλησε 2 εκατομμύρια αντίτυπα και έγινε το τεύχος με τις περισσότερες πωλήσεις στα 29 χρόνια ιστορίας του περιοδικού.



3. Το έργο τέχνης του Saul Steinberg, που έγινε εξώφυλλο του περιοδικού New Yorker, δεν έχει σβήσει ποτέ από την μνήμη των νεουορκέζων. Το εξώφυλλο, «Θέα από την 9η Λεωφόρο» δείχνει πως ο νεουορκέζος βλέπει το Μανχάταν ως το κέντρο του κόσμου. Το εξώφυλλο αυτό έχουν προσπαθήσει να μιμηθούν άπειρες φορές άλλα περιοδικά όπως το Mad, ο Economist και ο ίδιος ο New Yorker.



2. Το περιοδικό Life τρεις εβδομάδες μετά την άφιξη του ανθρώπου στο φεγγάρι, στις 20 Ιουλίου 1969, έβγαλε μια ειδική έκδοση. Άλλωστε, το περιοδικό αυτό ήταν που “έκανε λιανά” στους αμερικανούς τον τρόπο με τον οποίο έγινε όλη η αποστολή, αλλά και όλη η πορεία για την κατάκτηση του διαστήματος.



1.Η φωτογραφία της Sharbat Gula, της μικρής κοπέλας από το Αφγανιστάν που ζούσε σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στα σύνορα με το Πακιστάν, έγινε το πιο διάσημο εξώφυλλο του National Geographic στην ιστορία των 125 χρόνων του.
Σε ένα σχολείο – τέντα ο Steve McCurry φωτογράφισε τα πιο όμορφα και τα πιο στοιχειωμένα μάτια του κόσμου. Το χωριό της είχε βομβαρδιστεί, όλη η οικογένειά της είχε σκοτωθεί και εκείνη περιπλανήθηκε στα βουνά μέχρι να φτάσει εκεί. 

Σχόλια