Βάρους δυόμισι κιλών ο μετεωρίτης που έπεσε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς

Έγινε ορατός απο Πάτρα και Αίγιο

Συνηθισμένο φαινόμενο,  λένε οι επιστήμονες


Η θεαματική καύση στην ατμόσφαιρα και η πτώση ενός μετεώρου περίπου στις 9.30 χθες βράδυ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς, προκάλεσε αίσθηση στους κατοίκους της περιοχής, λόγω της λάμψης και του θορύβου τού φαινομένου, όμως για τους αστρονόμους είναι μάλλον ένα κοινότοπο συμβάν, που απλώς έτυχε να γίνει αντιληπτό.

«Πέτρες πέφτουν συνεχώς από τον ουρανό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών Πάνος Πάτσης.

Όπως είπε, αυτό που συνέβη στο Ιόνιο, «δεν είναι κάτι ασύνηθες» και, κατά πάσα πιθανότητα, επρόκειτο για κάποιον μικρό μετεωρίτη ή θραύσμα κομήτη με μέγεθος μικρότερο του ενός μέτρου, από τα πολλά που πέφτουν σε όλη τη Γη -και στην Ελλάδα- απλώς συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά, είτε γιατί καταλήγουν στη θάλασσα, είτε σε άλλες απομονωμένες περιοχές (πχ ορεινές).

Για να υπάρξει κάποιος κίνδυνος, όπως ανέφερε, θα έπρεπε ο βράχος από τον ουρανό να είχε διάμετρο τουλάχιστον μερικές δεκάδες μέτρα, πράγμα πολύ πιο σπάνιο. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί φέτος τον Φεβρουάριο στη Ρωσία, όταν ένας μικρός αστεροειδής περίπου 19 μέτρων εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας.

Ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, εξίσου καθησυχαστικός, επισήμανε πως «κάθε μέρα πέφτουν στη Γη πάνω από 100 τόνοι μετεώρων» και προφανώς αυτό που έγινε αντιληπτό χθες βράδυ στην Ελλάδα, ήταν ένα από αυτά. Εκτίμησε ότι το μέγεθός του δεν θα ήταν μεγαλύτερο από το κεφάλι ενός ανθρώπου και ότι δεν θα ζύγιζε πάνω από δυόμισι κιλά.

Τόσο ο κ. Σιμόπουλος, όσο και ο κ. Πάτσης, απέκλεισαν κατηγορηματικά την πιθανότητα η πτώση να σχετιζόταν με θραύσμα του «κομήτη του αιώνα» ISON, ο οποίος απόψε θα κάνει το κοντινότερο πέρασμά του από τον Ήλιο. Επίσης, όπως είπαν, είναι μικρή η πιθανότητα να επρόκειτο για μετέωρο από τους διάττοντες Λεοντίδες, η «βροχή» των οποίων είχε κορυφωθεί νωρίτερα αυτό τον μήνα.


Σχόλια