Εξαρτήσεις που δεν παραδεχόμαστε


Η εξάρτηση μπορεί να αφορά και μερικές αθώες φαινομενικά συνήθειες που δύσκολα όμως μπορούν να σταματήσουν. 

Αγάπη: Και όμως η αγάπη μπορεί να γίνει εξάρτηση σύμφωνα με τους επιστήμονες και τονίζουν πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγαπούν απλά για να αγαπούν. Πέρα από πρόσωπα και χαρακτήρες, αρκετοί νιώθουν έντονη την ανάγκη να αγαπούν και να φροντίζουν κάποιον ακόμη και αν δεν τους ταιριάζει. Η ανασφάλεια και ο φόβος της μοναξιάς, συχνά υπερνικούν την καθημερινότητα που βιώνει ένα ζευγάρι και έτσι κάποιοι συνεχίζουν να είναι μαζί από φόβο.  κάτι που οδηγεί σε συμβατικές σχέσεις, σε γάμους από συνήθεια και ανολοκλήρωτες προσωπικότητες.

Ψώνια: Οι εθισμένοι στα ψώνια, δύσκολα μπορούν να αντισταθούν στις βιτρίνες και στις προσφορές, ενώ σπάνια τους συναντάς χωρίς σακούλες με ψώνια στα χέρια. Αν δεν ψωνίσουν νιώθουν δυσάρεστα και η ψυχολογία τους δεν είναι και στα καλύτερά της.

Άσκηση: Η άσκηση είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί που δηλώνουν εξαρτημένοι από την άσκηση και αν παραλείψουν έστω μία μέρα από το γυμναστήριο, νιώθουν ενοχές, εκνευρισμό κ.α. Ο εθισμός στο γυμναστήριο στρεσάρει ακόμη περισσότερο τον οργανισμό καθώς ο αθλούμενος προσπαθεί διαρκώς να ξεπεράσει τα όριά του ενώ δεν δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα έστω και για μία ημέρα να χαλαρώσει ή να ξεκουραστεί.

Μελαγχολία: Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η αρνητική εικόνα για τα πράγματα μπορεί να εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερα επίμονη εξάρτηση που δεν μας αφήνει να δούμε και να απολαύσουμε τις χαρές της ζωής. Οι αρνητικές σκέψεις μας κατακλύζουν και η ζωή μας χάνει το νόημά της.

Τηλεόραση: Έρευνες αποκαλύπτουν πως αρκετοί είναι εκείνοι που περνούν πάνω από 5 ώρες καθημερινά μπροστά στην τηλεόραση με δεκάδες δυσάρεστες επιπτώσεις για την υγεία τους (π.χ. παχυσαρκία). Οι συνέπειες είναι απομόνωση, παχυσαρκία, αντικοινωνική συμπεριφορά κ.α.

Καφεΐνη: Την έχουν οι περισσότεροι. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που νομίζουν πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αν πρώτα δεν έχουν πιει τον πρώτο καφέ της ημέρας. Η καφεΐνη μας κρατά σε εγρήγορση, αλλά συνήθως στην κατανάλωση καφέ χάνεται το μέτρο και έτσι δεν λείπει  η υπερένταση.

Διαδίκτυο: Το Internet καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στη ζωή μας, με ελάχιστους να θυμούνται πλέον πως ήταν η ζωή τους χωρίς αυτό. Και ακόμη λιγότεροι θέλουν να επιστρέψουν στην ζωή αυτή.

Eργασιομανία: Υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος ανθρώπων, που δεν μένουν παραπάνω στην δουλειά από φόβο μήπως απολυθούν αλλά επειδή είναι εξαρτημένοι από αυτήν. Όπως κάθε άλλη εξάρτηση, έτσι και η εργασιομανία έχει δυσάρεστες επιπτώσεις σε κάποιον άλλον τομέα της ζωής του ατόμου και εν προκειμένω, αυτή που βάλλεται είναι η προσωπική ζωή, που συνήθως παραμελείται.



Πηγή: matheallios.gr

Σχόλια