Αναστολή λειτουργίας σε Καποδιστριακό και Μετσόβιο



Σε αναστολή κάθε ακαδημαϊκής λειτουργίας προχωρούν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ύστερα από σχετικές αποφάσεις των Συγκλήτων τους.

Σε ανακοινώσεις τους, τα δύο ιδρύματα τονίζουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει ήδη διαμηνύσει πως προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εν λόγω απόφασης.
Ειδικότερα, ομόφωνη απόφαση με την οποία δηλώνει για ακόμη μία φορά την αντίθεσή του στο μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ έλαβε το Διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Οι πρυτάνεις, που συνεδρίασαν μετά τις διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλη, τον γγ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα, υποστηρίζουν ότι τα πανεπιστήμια της χώρας θα βρεθούν σε ολοκληρωτική αδυναμία ακαδημαϊκής λειτουργίας και θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας.

«Είναι απορίας άξιον με τι κριτήρια, με τι δεδομένα και με ποια μέθοδο αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέρριψε τα σχέδια αξιολόγησης τα οποία υπέβαλαν τα Πανεπιστήμια όπως τους ζητήθηκε, σύμφωνα με τα οποία προέκυπτε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού. Είναι σαφές ότι πρόκειται για κατάφωρη προσβολή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων» αναφέρεται στην απόφαση του συντονιστικού.

Τονίζεται επίσης ότι, κατά το Σύνταγμα, η Πολιτεία οφείλει να παρέχει τους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό που χρειάζονται τα πανεπιστήμια για τη λειτουργία τους.

«Και τα δύο αυτά θέματα εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα οποία η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα».

Στην Ανώτατη Ακυρωτική Δικαιοσύνη προτίθεται εξάλλου να προσφύγει το Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο αποφάσισε να αναστείλει για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα την εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία του. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος, στο οποίο θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 500 υπάλληλοι, διαπιστώνει «αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του».

«Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του».


Kathimerini.gr

Σχόλια