Μέλη της κοινότητας του Facebook παρουσιάζουν σημάδια ναρκισσισμού


Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Ιλινόι (Η.Π.Α.). Τα σημάδια ναρκισσισμού είναι εντονότερα σε όσους έχουν περισσότερους φίλους στο Facebook, σε όσους βάζουν το όνομά τους πιο συχνά σε φωτογραφίες και σε όσους ενημερώνουν πιο συχνά την προσωπική  ροή των ειδήσεών τους.


Καταγράφηκε παράλληλα, η τάση των νέων να παθιάζονται με την επιμέλεια της προσωπικής τους εικόνας, την καλλιέργεια εικονικών φιλιών και την άντληση ικανοποίησης τους από την ψευδαίσθηση της δημοτικότητας. Άτομα με τη μεγαλύτερη αποδοχή στα κοινωνικά δίκτυα, αντιδρούν κατά βάση πιο επιθετικά στα υποτιμητικά σχόλια και αλλάζουν συχνότερα την φωτογραφία του προφίλ τους.
.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως σε δύο στοιχεία της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς: Την επιδειξιομανία και την εκμετάλλευση των άλλων. Όσοι είχαν υψηλό σκορ σε αυτούς τους τομείς, ήταν άτομα που ήθελαν συνεχώς να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής. Συχνά λένε πράγματα που σοκάρουν ή προχωρούν σε πολύ προσωπικές αποκαλύψεις, επειδή δεν αντέχουν στην ιδέα ότι δεν ασχολούνται μαζί τους.
 
 
 
 
matheallios.gr
.

Σχόλια