Εβδομάδα κινητοποιήσεων


Εβδομάδα απεργιών και κινητοποιήσεων αυτή που ξεκίνησε με την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και εργαζόμενων στους δήμους, ενόψει απολύσεων και κινητικότητας, να κλιμακώνεται.

Έχουν ήδη εξαγγελθεί κινητοποιήσεις σε δήμους και υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ η ΓΣΕΕ έχει ήδη αποφασίσει από κοινού με την ΑΔΕΔΥ 24ωρη γενική απεργία την Τρίτη 16 Ιουλίου.


Κλειστοί οι δήμοι
Τη στιγμή που αρκετοί δήμαρχοι απειλούν με ομαδικές παραιτήσεις προσπαθώντας να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να βάλει λουκέτο στις υπηρεσίες των δήμων από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη που είναι η ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Θα λειτουργούν μόνο οι κοινωνικές δομές με εξαίρεση την Τρίτη, αφού εξαιτίας της απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ νεκρώνουν τα πάντα.

Από την πλευρά της, η ΠΟΕ – ΟΤΑ ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης, με τον πρόεδρο Θέμη Μπαλασόπουλο να απειλεί με σκουπίδια στις γειτονιές και τους δρόμους ως απάντηση του σωματείου στη μετακίνηση και τις ενδεχόμενες απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων.

Τη Δευτέρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, με το ενδεχόμενο ολονυκτίας να εξετάζεται .

Αναφορικά με την αποκομιδή απορριμμάτων οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους συλλόγους ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχει η κάθε γειτονιά όπως και έξω από τα σημεία υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ειδικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν για τους τουριστικούς δήμους όπου θα δίδεται η δυνατότητα να αποφασίσουν κατά βούληση εάν θα κλείσουν ή όχι τις κοινωνικές δομές.

Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή την Τρίτη σε τέσσερις συνεδριάσεις με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης.

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ για την ημέρα ψήφισης έχει προτείνει συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή, ενώ απειλεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο.


ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στους δρόμους την Τρίτη
Σε αντίδραση απέναντι στο πολυνομοσχέδιο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει από κοινού 24ωρη απεργία στην την Τρίτη 16 Ιουλίου και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.


Στο χορό των κινητοποιήσεων τα νοσοκομεία
Κινητοποιήσεις έχουν εξαγγελθεί και στον χώρο της Δημόσιας Υγείας με γιατρούς και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τις υπόλοιπες δομές πρόνοιας να κηρύσσουν 24ωρες απεργίες για την Τρίτη και την Τετάρτη.

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αναφέρει ότι παρά το γεγονός πως οι νοσοκομειακοί γιατροί εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις προς αλληλεγγύη στους συναδέλφους που απειλούνται με απόλυση.

«Οι 2.500 διαθεσιμότητες εργαζομένων που υπηρετούν στο ΕΣΥ θα αποβούν ολέθριες για το δημόσιο σύστημα υγείας», τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και προειδοποιούν ότι τα προωθούμενα μέτρα θα οδηγήσουν σε κλείσιμο χειρουργικών αιθουσών και κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στη διάλυση τμημάτων.

Ακινητοποιημένα τα τρένα
«Χειρόφρενο» τραβούν και τα τρένα με ματαιώσεις δρομολογίων από την Δευτέρα έως και την Τετάρτη.
Παράλληλα την Τρίτη, ημέρα της γενικής απεργίας δεν θα διεξάγονται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αστικές συγκοινωνίες, προς το παρόν μόνο οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία έχουν εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν την Τρίτη από τις 09:00 έως τις 21:00.


Σχόλια