Ξένοι τουρίστες κατακλύζουν τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς


Εως 100% αναμένεται να φθάσουν οι πληρότητες 
Μειωμένες οι κρατήσεις από τους Έλληνες



Εως 100% αναμένεται να φθάσουν οι πληρότητες των ξενοδοχείων σε ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς για τους ξένους τουρίστες τον προσεχή ενάμιση μήνα, γράφει η Καθημερινή.  Είναι τέτοια η δυναμική που εμφανίζει ο ελληνικός προορισμός, σε ό,τι αφορά την εισερχόμενη κίνηση τη φετινή σεζόν, που πλέον οι εκπρόσωποι των φορέων του κλάδου ελπίζουν ότι μπορεί να ξεπεραστεί το εκτιμώμενο στην αρχή του χρόνου ρεκόρ των 17 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών.

Στον αντίποδα, μειωμένη είναι η ταξιδιωτική κίνηση σε προορισμούς που δέχονται Ελληνες τουρίστες. Εκπρόσωποι ξενοδόχων και δήμαρχοι από δημοφιλείς προορισμούς μίλησαν στην «Κ» για την εκτιμώμενη εξέλιξη της τουριστικής κίνησης έως και τον Αύγουστο.

Κέρκυρα. Οι πληρότητες των μεγάλων ξενοδοχείων για την αιχμή της σεζόν φθάνουν έως και 90%, ενώ των μικρότερων και των ενοικιαζόμενων δωματίων χαμηλότερα, τονίζει ο δήμαρχος Κερκύρας Γιάννης Τρεπεκλής. Επίσης, συμπληρώνει ότι για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου οι αφίξεις αυξήθηκαν πάνω από 20%, ενώ για την αιχμή της σεζόν εκτιμά ότι θα αυξηθούν περίπου 10%.

Ηράκλειο. Στα περισσότερα ξενοδοχεία οι πληρότητες ξεπερνούν το 95% για την αιχμή της σεζόν, ενώ θετικά εξελίσσονται και για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη. Πρώτη αγορά για πρώτη φορά αναδείχθηκε τον Ιούνιο η ρωσική, η οποία ξεπέρασε σε αφίξεις τη γερμανική.

Χανιά. Εως τα τέλη Αυγούστου οι πληρότητες στα ξενοδοχεία θα κυμανθούν μεταξύ 80% και 100%, ενώ αυτή τη στιγμή κινούνται μεταξύ 70% και 80%, αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης. Τα bookings για τον Σεπτέμβριο εξελίσσονται επίσης πολύ καλά. Ανοδικά κινούνται οι κρατήσεις από τις παραδοσιακές αγορές, όπως για παράδειγμα από τις σκανδιναβικές χώρες, ενώ μεγάλη αύξηση καταγράφεται από την Αγγλία, την Ιταλία και τη Ρωσία.

Κως. Από 95% έως 100% κινούνται οι πληρότητες των μονάδων για την αιχμή της περιόδου, ενώ θετικά εξελίσσονται οι κρατήσεις και για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων της Κω, Μηνά Χατζημιχαήλ. Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται από τις ανατολικές χώρες και κυρίως από τη Ρωσία, ενώ θετικά εξελίσσονται οι αφίξεις και από Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία.

Xαλκιδική. Τα υψηλών κατηγοριών ξενοδοχεία κινούνται με πληρότητες 80% με 85%, ενώ τα καταλύματα με λίγα αστέρια στο 70% μέχρι στιγμής για τον επόμενο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο. Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα και για τον Σεπτέμβριο, καθώς για το πρώτο δεκαήμερο οι πληρότητες αγγίζουν το 80%. Θετικά εξελίσσονται οι αεροπορικές αφίξεις από Ρωσία, Ουκρανία και Γερμανία, ενώ αύξηση εμφανίζουν και οι οδικές αφίξεις από τα Βαλκάνια.

Νάξος. Τα καταλύματα υψηλότερων κατηγοριών έχουν καλύτερες πληρότητες σε σχέση με τα χαμηλότερων κατηγοριών, διαπιστώνει ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Νάξου, Γιάννης Μαργαρίτης. Η σεζόν, σημειώνει, είναι καλύτερη από πέρυσι, ενώ αυξητικά κινούνται οι αφίξεις από Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ, Σκανδιναβία και Γερμανία. Μέχρι στιγμής, προσθέτει, οι κρατήσεις από την ελληνική αγορά πάνε καλύτερα τον Ιούλιο, λόγω των πιο μειωμένων τιμών σε σχέση με τον Αύγουστο.

Λέσβος. Οι πληρότητες για την αιχμή της σεζόν κινούνται μεταξύ 80% και 90%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλή Αντωνίου, αλλά με χαμηλότερες τιμές από πέρυσι. Την αύξηση των πληροτήτων αποδίδει κυρίως στην έλευση μεγάλου αριθμού Τούρκων τουριστών.

Ζάκυνθος. Οι πληρότητες των ξενοδοχειακών καταλυμάτων κινούνται στο 80%, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη. Σταθερή δύναμη παραμένουν οι Αγγλοι τουρίστες, ενώ μεγάλη αύξηση εμφανίζουν οι αφίξεις από ανατολικές χώρες και κυρίως από Ρωσία.

Κεφαλονιά. Η Κεφαλονιά έχει μπει σε σταθερά ανοδική τροχιά από πέρυσι, επισημαίνει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του νησιού, Σπύρος Γαλιτσάτος. Οι πληρότητες κινούνται μέχρι στιγμής μεταξύ 60% και 70%. Πρώτη αγορά είναι η βρετανική. Αυξήσεις καταγράφονται από Ιταλία, σκανδιναβικές αγορές και Ολλανδία. Για τις κρατήσεις από την εγχώρια αγορά, εκτιμά ότι στη χειρότερη περίπτωση οι απώλειες θα είναι μικρές.

Εύβοια. Η σεζόν είναι καλύτερη από πέρυσι για όσα ξενοδοχεία δέχονται κρατήσεις και από το εξωτερικό, αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ευβοίας Μίλτος Χέλμης. Ομως επισημαίνει ότι επειδή ο προορισμός ως σύνολο εξαρτάται κυρίως από την εγχώρια αγορά, η ζήτηση για το επόμενο διάστημα δεν είναι, ακόμη, ικανοποιητική.

Πιερία. Μέση πληρότητα 60% έχουν τα ξενοδοχεία της Πιερίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της εκεί ένωσης ξενοδόχων, Αφροδίτη Λεϊνά, η οποία επισημαίνει ότι γίνονται πολλές μεμονωμένες κρατήσεις. Δυναμική εμφανίζουν οι οδικές αφίξεις από Σερβία, Βουλγαρία, Πολωνία και Τσεχία. Επίσης, αύξηση εμφανίζουν οι κρατήσεις από Ρωσία και Ουκρανία.

Ρεκόρ αφίξεων στη Σαντορίνη

Για μια από τις καλύτερες τουριστικές σεζόν όλων των εποχών, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις στη Σαντορίνη, κάνει λόγο ο δήμαρχος του νησιού Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος.

Άλλωστε η Σαντορίνη πέτυχε μία από τις υψηλότερες αυξήσεις στις αεροπορικές αφίξεις ξένων επισκεπτών έναντι των άλλων ελληνικών προορισμών για τον Ιούνιο και για το εξάμηνο, συγκριτικά με πέρυσι, σε ποσοστό 27,5% και 30,6% αντίστοιχα. Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι τον Ιούνιο η αύξηση των αφίξεων από την Ισπανία έφθασε σε ποσοστό 107% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, από τη Γαλλία σε 90%, από την Αυστρία σε 39%, από την Αγγλία σε 37%, από το Βέλγιο σε 32% και από την Ιταλία σε 22%. Στον αντίποδα, πτώση κατά 26% εμφάνισαν οι αφίξεις από τη Γερμανία και 7% από την Τσεχία.


Στην αιχμή της περιόδου, εκτιμά ότι η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία του νησιού θα κινηθεί μεταξύ 80% και 90%.


Σχόλια