Κόσμος: 24χρονη καταδικάστηκε σε 16 μήνες φυλάκιση επειδή κατήγγειλε τον βιασμό της



Κατάπληξη και έντονες αποδοκιμασίες έχει προκαλέσει στη Νορβηγία η απόφαση δικαστηρίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που έκρινε ένοχη μια Νορβηγίδα η οποία είχε καταγγείλει τον βιασμό της στις αρχές της χώρας.
«Φαίνεται πολύ παράξενο κάποιος που καταγγέλλει βιασμό να καταδικάζεται για πράξεις που στο δικό μας κόσμο δεν αποτελούν ούτε καν πταίσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Εσπεν Μπαρτ Έιντε, όπως γράφουν τα ΝΕΑ.

Η Μάρτε Ντάλελβ, 24 ετών, καταδικάστηκε την Τετάρτη σε φυλάκιση 16 μηνών από δικαστήριο του Ντουμπάι για ανάρμοστη συμπεριφορά (σ.σ.: ότι είχε δηλαδή ερωτικές επαφές εκτός γάμου), ψευδορκία και κατανάλωση αλκοόλ. Η γυναίκα έκανε έφεση και θα ξαναδικαστεί, πιθανότατα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εν αναμονή, έχει καταφύγει σε μια νορβηγική εκκλησία στο Ντουμπάι απ' όπου έκανε έκκληση στην πατρίδα της για οικονομική βοήθεια αφού ξόδεψε όλες τις οικονομίες της για να πληρώσει τον συνήγορό της.

Ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον ομόλογό του των ΗΑΕ για να συζητήσουν την υπόθεση, όμως χωρίς επιτυχία: οι αρμόδιοι απουσίαζαν επειδή είναι Παρασκευή, η ημέρα της προσευχής.

Η νομική σύμβουλος του υπουργείου, Κάθριν Ράαντιμ, απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάκλησης του πρεσβευτή της Νορβηγίας από τα ΗΑΕ. Κάτι τέτοιο, εξήγησε, μπορεί να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη θέση της Ντάλελβ. "Πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να συνεχίσει η Νορβηγία να έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη χώρα", πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να στηρίξει τη νεαρή γυναίκα. «Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι νορβηγικές αρχές είναι να της επιτρέψουν να μείνει στην πρεσβεία μας στο Άμπου Ντάμπι, όπου δεν θα μπορούν να την συλλάβουν», είπε ένας βουλευτής του δεξιού Προοδευτικού Κόμματος, ο Περ Βίλι Aμουνδσεν.


Σχόλια