Το σχέδιο Σαμαρά για τη νέα ΕΡΤ


Πυρετωδώς προετοιμάζει η κυβέρνηση το σχέδιο για τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση σύμφωνα και με την προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο πρωθυπουργός θέλει να παρουσιάσει το σχέδιο το απόγευμα της Τετάρτης στην κρίσιμη σύσκεψη των αρχηγών. Το νέο σχήμα θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα δημιουργηθεί προς τούτο αρμόδια διεύθυνση.


Θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη όπως δεσμεύτηκε χθες ο πρωθυπουργός στους κυβερνητικούς εταίρους.


Συμβάσεις και προσωπικό

Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν, για να λειτουργήσει η μεταβατική δημόσια τηλεόραση, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας. Υπολογίζεται ότι περί τα 30 άτομα θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα προκειμένου να φύγει το «μαύρο» από τους δέκτες το οποίο θα περιλαμβάνει και τρία δελτία ειδήσεων.

Όλα τα κανάλια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα. Το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι αν θέλουν οι δύο εταίροι μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα- που θα εποπτεύσει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ.

Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ξεπερνιέται το πρόβλημα με το μαύρο στις οθόνες, διασώζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ και εφαρμόζεται και η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ που ζητά την άμεση εκπομπή από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 



Από που θα εκπέμψει σήμα

Το κλίμα στην Αγία Παρασκευή παραμένει τεταμένο και το σχέδιο για την μεταβατική εκπομπή της ΕΡΤ δεν μπορεί να υλοποιηθεί στο ραδιομέγαρο. Η κυβέρνηση αναζητά στούντιο και εξοπλισμό, τα σενάρια και οι εναλλακτικές λύσεις εξετάζονται με προσοχή, δεδομένων των εύθραστων ισορροπιών.

 


Η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ σε πόλεμο με το ΣτΕ

Γνωμοδότηση επί της δημοσιευμένης απόφασης του ΣτΕ εξέδωσε την Τρίτη η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ ΑΕ και υποστηρίζει πως η ΕΡΤ ΑΕ παραμένει σε ισχύ αφού δεν υπάρχει ρητή κατάργηση της εταιρείας. «Από το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης δεν φαίνεται να υπάρχει ρητή κατάργηση της παραπάνω διάταξης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά «δεν καταλείπεται η παραμικρή αμφιβολία ότι διατηρείται η υπόσταση της ΕΡΤ ως δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, προκειμένου, κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο, να συνεχίσει να ασκεί την αποστολή της ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας μεταδίδοντας ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, που διεκόπησαν με την ανασταλείσα κοινή υπουργική απόφαση και λειτουργώντας τους διαδικτυακούς τόπους. Για τους ίδιους νομικούς λόγους, παραμένουν σε ισχύ οι συμβάσεις των εργαζομένων για την επίτευξη του στόχου της μετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και της λειτουργίας των διαδικτυακών ιστοτόπων».

Το προσωπικό της ΕΡΤ ΑΕ, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση αυτή, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εργάζονται στη «Ραδιοτηλεόραση», το Αρχείο Μουσείου και τα Μουσικά Σύνολα, θεωρείται «αυτοδικαίως ως μηδέποτε απολυθέν».

«Σε σχέση τέλος με την πρόβλεψη της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, επισημαίνουμε το αυτονόητο ότι η ΕΡΤ αποτελεί, προφανώς και σήμερα, το μοναδικό υφιστάμενο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στη χώρα μας που σύστησε το κράτος προς εκπλήρωση της συνταγματικής διαταγής, παρά το γεγονός ότι τούτο, δεν αναφέρεται ρητά στο κείμενο αυτής», καταλήγει η γνωμοδότηση.

 

Διέψευσε ο Μενουδάκος ότι έδωσε διευκρινίσεις

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣτΕ Κ. Μενουδάκος δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, ότι δεν δόθηκαν από τον ίδιο οδηγίες ως προς τον τρόπο εφαρμογής της προσωρινής διαταγής του για την ΕΡΤ.

Ο κ. Μενουδάκος προσέθεσε ότι τα σχόλια και οι διευκρινίσεις που διατυπώνονται σχετικά με αυτή δεν προέρχονται από τον ίδιο, αλλά ενδεχομένως από άλλους δικαστικούς και νομικούς κύκλους.








iefimerida.gr

Σχόλια