Νέα σύσκεψη την Τετάρτη για την ΕΡΤ



Νέα διάσταση δίνει στο θέμα η απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή της υπουργικής απόφασης για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης , ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη.


Αυτό που ουσιαστικά προκύπτει είναι ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην ανάγκη για ανασχηματισμό και επικαιροποίηση της πολιτικής συμφωνίας ενώ η υπόθεση της ΕΡΤ θα συζητηθεί στην νέα σύσκεψη, όπου ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει την πρότασή του, με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Εξερχόμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από τρεισήμισι ώρες, οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης δεν έκαναν δηλώσεις, αλλά κατευθύνθηκαν στα γραφεία τους από όπου τοποθετήθηκαν.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση άρχισε με αφορμή την ΕΡΤ αλλά το βασικό, όπως είπε, είναι η ανάγκη σεβασμού των κανόνων, και η κυβέρνηση να λειτουργεί «όχι ως μονοκομματική που ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους της».

«Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της», αφού λυθούν «τα θέματα δημοκρατίας» που άνοιξαν με την ΕΡΤ και ο πρωθυπουργός «ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ.

Ο κ. Σαμαράς -είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- φάνηκε να αποδέχεται ότι επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, η ανάγκη ανασχηματισμού και η ανάγκη ενός σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Την ανάγκη πραγματικής συλλειτουργίας των κομμάτων στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης κατόπιν της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα της ΕΡΤ -την άμεση επαναλειτουργία της οποίας αναμένει η ΔΗΜΑΡ μετά την απόφαση του ΣτΕ- καταδεικνύει πως στο πλαίσιο μίας τρικομματικής κυβέρνησης ουδείς μπορεί να λειτουργεί με μονομέρεια.

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν είναι αντίθετη στις μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι επισπεύδουσα δύναμη, και αναμένει να εξέλιξη της συζήτησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάγκη πραγματικής συλλειτουργίας της κυβέρνησης.



Σχόλια