Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά;



Την πρώτη ημέρα του Μαϊού δεν γιορτάζεται ένα γεγονός όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά δυο:

Η πρώτη γιορτή είναι η ημέρα των λουλουδιών και της άνοιξης, μια αρχαία παγανιστική εορτή, την οποία τιμούμε και σήμερα φτιάχνοντας στεφάνια. Η δεύτερη γιορτή είναι αφιερωμένη στην εξέγερση των εργατών στις Η.Π.Α (1886), η οποία έχει καθιερωθεί επίσημα πλέον σαν ημέρα αργίας.


Τέλη του 19ου αιώνα, οι συνθήκες εργασίας για τους εργάτες στις Η.Π.Α ήταν απάνθρωπες: Εξαντλητικά ωράρια, έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης, δουλειά ακόμα και τα Σαββατοκύριακα κ.α. είχαν δημιουργήσει ένα τεράστιο αίσθημα δυσφορίας και αγανάκτησης στους εργαζομένους πολίτες. Μην αντέχοντας άλλο την ανθρώπινη εξαθλίωση, στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας του 1884, πάρθηκε η απόφαση να πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 1886 (2 χρόνια αργότερα) απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.


Πράγματι 2 χρόνια αργότερα, την 1η Μαϊού του 1886, 400.000 εργάτες ξεσηκώθηκαν σε όλες τις Η.Π.Α. Με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ύπνος» ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στη πόλη του Σικάγο, στην οποία είχαν ξεσηκωθεί περίπου 80.000 εργάτες, δυστυχώς υπήρξαν και ανθρώπινες απώλειες: Ενώ οι πολίτες παρακολουθούσαν τις ομιλίες, η αστυνομία διέταξε χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο την διάλυση των συγκεντρώσεων.


Από τις οδομαχίες που ακολούθησαν, έχασαν τη ζωή τους επίσημα 4 εργάτες και 8 αστυνομικοί. Ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπινων ζωών όμως ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος. 8 συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, οι τέσσερις εκ των οποίων καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή της δίκης αυτής, δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως εργατικής Γιορτής.



matheallios.gr

Σχόλια