Στον παράδεισο των offshore - Αποκαλύψεις απο Δίκτυο Δημοσιογράφων


Στοιχεία από την επεξεργασία 2,5 εκατ. αρχείων για πρόσωπα και κινήσεις υπεράκτιων εταιρειών (οffshore) φέρνουν στη δημοσιότητα «Τα Νέα», στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ), με τη συνεργασία 160 δημοσιογράφων σε 60 χώρες του πλανήτη.

Στόχος της έρευνας είναι να αποκαλύψει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των οffshore.


Τα δεδομένα με τις οφσόρ ελληνικών συμφερόντων είναι μέρος μιας διαρροής στην οποία περιλαμβάνονται περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια μυστικά αρχεία για υπεράκτιες εταιρείες που αποκτήθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων. Τα έγγραφα αυτά αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή στοιχείων για υπεράκτιες εταιρείες που βρέθηκαν ποτέ στη διάθεση ενός οργανισμού ενημέρωσης. Αποκαλύπτουν δε με συγκλονιστικές λεπτομέρειες τον αθέατο μηχανισμό των φορολογικών παραδείσων και τους πραγματικούς δικαιούχους πίσω από το πέπλο αδιαφάνειας και την ανωνυμία που προσφέρουν οι οφσόρ.

Από την έρευνα της ICIJ εντοπίστηκαν 107 υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Από αυτές, μόνο τέσσερις είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα. Οι αρμόδιες Αρχές δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο για τις υπόλοιπες 103 οffshore - ούτε αν οι ιδιοκτήτες τους δήλωσαν τα κεφάλαια και τα ακίνητα που τους ανήκουν ούτε αν πλήρωσαν φόρους για αυτά.

Η άκρα μυστικότητα που προσφέρουν οι φορολογικοί παράδεισοι διευκολύνει τη χρήση ανωνύμων οντοτήτων για τη διάπραξη εγκλημάτων, τη φοροδιαφυγή, την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από τους πιστωτές, την απαλοιφή κάθε ίχνους και ευθύνης των πραγματικών δικαιούχων.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα δεδομένα της ICIJ έχουν έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους στην Καραϊβική. Τα εν λόγω νησιά «φιλοξενούν» - κυρίως σε ταχυδρομικές θυρίδες - 500.000 ενεργές επιχειρήσεις, περίπου το 40% του συνόλου των υπεράκτιων εταιρειών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.
Οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές καταφύγιο για οφσόρ εταιρείες, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι προσφέρουν εξαιρετική εχεμύθεια. 
Στο τουριστικό θέρετρο της Καραϊβικής, το οποίο ελέγχεται ουσιαστικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ιδρυθεί από το 1984 που άρχισε η λειτουργία του ως φορολογικού παραδείσου πάνω από ένα εκατομμύριο υπεράκτιες εταιρείες που παρέχουν ανωνυμία στους πραγματικούς ιδιοκτήτες του. 
Αυτοί είναι συχνά άνθρωποι που, για διάφορους λόγους, μερικοί απολύτως θεμιτοί, δεν επιθυμούν να διαφημίζουν τι κάνουν με τον πλούτο τους.

«Τα Νέα» συνεργάστηκαν με την ICIJ για την ανάλυση τεράστιου όγκου δεδομένων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον.

Το υπουργείο Οικονομικών ενημερώθηκε για τα ευρήματα του ICIJ και απάντησε πως θα εξετάσει τα δεδομένα ώστε να προσδιορίσει αν υπάρχουν αποδείξεις για παράτυπες ή παράνομες ενέργειες από τους δικαιούχους των οffshore.



Με πληροφορίες απο tanea.gr/in.gr

Σχόλια