Τα όπλα στη μαύρη αγορά της Ελλάδας


Δένδιας: Η χώρα είναι γεμάτη με καλάσνικοφ


kalasnikof1
Η Ελλάδα έχει γεμίσει με καλάσνικοφ, τα οποία έχουν μπει παράνομα στη χώρα και βρίσκονται στα χέρια συμμοριών, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, στην πρωινή εκπομπή του Ant1.
Kάθε όπλο, ανάλογα το είδος, τις δυνατότητες και φυσικά τις ποσότητες που κυκλοφορούν στην αγορά έχει και την ανάλογη τιμή.
Όπως αναφέρουν  "Τα Νέα", οι τιμές στα παράνομα όπλα κυμαίνονται από 1.500 έως 4.000 ευρώ.


Αναλυτικά:


Καλάσνικοφ (AK Avtomat Kalashnikova) 800 – 1.500 ευρώ
Το AK-47 ή Καλάσνικοφ είναι πυροβόλο αυτόματο όπλο που δέχεται φυσίγγια 7.62x39mm. Η ταχυβολία του είναι 600 φ.α.λ. και το βεληνεκές του 300 m αυτόματο, 400 m ημιαυτόματο. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση από τον Μιχαήλ Καλάσνικοφ. Η ονομασία ΑΚ-47 Καλάσνικοφ σημαίνει αυτόματο τουφέκι και είναι μοντέλο του 1947.

Καλάσνικοφ (πτυσσόμενα) 2.000 ευρώ

Γκλοκ (Glock pistol) 4.000 ευρώ
Πρόκειται για ένα πιστόλι αυστριακής κατασκευής και προέλευσης, υψηλής ακρίβειας, κατασκευασμένο από κράματα μετάλλων ανθεκτικότατα στις οξειδώσεις. Εχει τρεις ασφάλειες και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βάλλει από μόνο του. Είναι κατάλληλο για αστυνομική στρατιωτική και σκοπευτική χρήση.

Ζάσταβα (Zastava) 1.500 – 2.000 ευρώ
Το Zastava είναι πιστόλι απλής ενέργειας ημιαυτόματο όπλο με ένα ασφαλές κλείδωμα και μηχανισμό σκανδάλης. Θεωρείται ιδανικό όπλο για την άμυνα, με μικρές διαστάσεις και απλό στη χρήση και τη συντήρηση. Παίρνει 8 φυσίγγια.

Τοκάρεφ (TT pistol) 2.000 ευρώ
Το ΤΤ είναι αυτογεμιζόμενο όπλο που διακρίνεται για την υψηλή διατρητική ικανότητα του. Η σφαίρα μπορεί να διατρυπήσει διαμπερώς τη στρατιωτική κάσκα, να διαπεράσει από στρώμα νερού πάχους 120 και πάνω εκατοστών, να διεισδύσει μέσα στην άμμο σε βάθος 35 εκατοστών. Κατασκευαζόταν στην Κίνα, την Ουγγαρία, τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, τη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία, το Βιετνάμ, την Αίγυπτο και την Πολωνία. Για 30 και πάνω χρόνια περιλαμβανόταν στους εξοπλισμούς του Στρατού του Ιράκ. Το 1991 το ΤΤ χρησιμοποιήθηκε και πάλι κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

Μακάροφ (PM/Pistolet Makarova) 1.500 – 2.000 ευρώ
Το πιστόλι Μακάροφ είχε κατασκευαστεί μετά από απαίτηση του Σοβιετικού Στρατού για ένα πιστόλι για την αυτοάμυνα του σώματος αξιωματικών, πιο συμπαγές και ασφαλές στο χειρισμό, σε σύγκριση με το πιστόλι Τόκαρεφ ΤΤ.

Χειροβομβίδες 100 – 150 ευρώΣτο μεταξύ, στο ερώτημα για το πώς μπήκαν αυτά τα όπλα στη χώρα, ο κ. Δένδιας είπε:

"Η χώρα έχει ατέλειωτα σύνορα, πρέπει να σας πω ότι η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι ίση με την ακτογραμμή της Αφρικής, επίσης έχουμε χερσαία σύνορα σε ορεινούς όγκους τα οποία δεν φυλάσσονται.
Άρα το θέμα δεν είναι πώς μπήκαν. Αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι να δούμε πως αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται και έχουν αλλάξει συνολικά τις συνθήκες ασφάλειας στην Ελλάδα.
Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση που δεν υπάρχει δεύτερη στην ιστορία της ελληνικής κοινωνίας και ίσως είναι η πιο δύσκολη που αντιμετωπίζει ευρωπαϊκή χώρα σήμερα".


Σχόλια