16χρονη απο το Πακιστάν πούλησε την ιστορία της ζωής της 3 εκ. δολάρια




H Μαλάλα Γιουσαφζάι, η 16χρονη μαθήτρια από το Πακιστάν που πλήρωσε με μία σφαίρα στο κεφάλι τον αγώνα της για τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση, πούλησε την ιστορία της ζωής της σε εκδοτικό οίκο έναντι τριών εκατ. δολαρίων.

Το βιβλίο με τίτλο: «Είμαι η Μαλάλα» θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο από τον οίκο Weidenfeld & Nicholson στη Βρετανία και από τον Little στον υπόλοιπο κόσμο.

«Θέλω να πω την ιστορία μου, αλλά και την ιστορία 61 εκατομμυρίων παιδιών που δεν μπορούν να μορφωθούν. Θέλω να αποτελέσω μέρος μιας εκστρατείας που θα δώσει το δικαίωμα σε κάθε αγόρι και κορίτσι να πηγαίνει σχολείο. Είναι βασικό τους δικαίωμα» δήλωσε η Μαλάλα, η οποία πηγαίνει τώρα σε σχολείο του Μπέρμιγχαμ.

Τον περασμένο Οκτώβριο ένοπλοι εισέβαλαν σε σχολικό λεωφορείο και ρώτησαν: «Ποια από σας είναι η Μαλάλα; Μιλήστε αλλιώς θα σας σκοτώσουμε όλους».

Οταν αναγνώρισαν τη Μαλάλα την πυροβόλησαν στο κεφάλι.

Η σφαίρα διαπέρασε το κεφάλι, το λαιμό και καρφώθηκε στον ώμο της έφηβης.

Η Μαλάλα έφυγε για τη Βρετανία μετά την επίθεση, νοσηλεύτηκε στο Μπέρμιγχαμ και στις αρχές του μήνα επέτσρεψε στο σχολείο.

Στο βιβλίο η 16χρονη γράφει: «Ερχομαι από μια χώρα που δημιουργήθηκε τα μεσάνυχτα. Οταν κόντεψα να πεθάνω ήταν μόλις μετά το μεσημέρι. Ηταν Τρίτη 9 Οκτωβρίου του 2012, όχι από τις καλύτερες μέρες, στο μέσο των σχολικών εξετάσεων, αν και σαν παιδί των βιβλίων, δεν με πείραζε και τόσο όσο τους φίλους μου».

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν μετά την επίθεση ανακοίνωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη αποφάσισαν να γιορτάζουν την Ημέρα της Μαλάλα στις 10 Νοεμβρίου ενώ η 16 Πακιστανή ήταν η νεαρότερη υποψήφια για Νόμπελ ειρήνης στην ιστορία των βραβείων.

Σχόλια