Το πρώτο ψηφιακό-διαδραστικό σπίτι [video]


 
Το «Openarch» είναι ένα διαδραστικό σπίτι όπου όλοι οι τοίχοι είναι οθόνες αφής και «μιλάνε» με τους ενοίκους ή συνδέονται στο Ίντερνετ.


Η ισπανική αρχιτεκτονική εταιρία Think Big Factory με έδρα τη Μαδρίτη καινοτομεί μετατρέποντας ένα ολόκληρο διαμέρισμα σε μια γιγάντια οθόνη και μάλιστα online. Οι ένοικοι μπορούν να «μπαίνουν» στο Facebook όποτε θέλουν και να κάνουν βιντεο-συνομιλίες με τους φίλους τους, οι οποίοι εμφανίζονται πλέον στο πραγματικό μέγεθος στους τοίχους- οθόνες.


Το ψηφιακό σπίτι ελέγχεται από τους κατοίκους από οπουδήποτε, ακόμα και όταν είναι ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, είτε φωνητικά, είτε μέσω χειρονομιών, τις οποίες «καταλαβαίνουν» οι τοίχοι-οθόνες, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς και οι διάφορες συσκευές. Μια σειρά από προβολείς και αισθητήρες, που έχουν ενσωματωθεί παντού, επιτρέπουν στις επιφάνειες να γίνονται διαδραστικές και να «μιλάνε» με τους ενοίκους.


«Το οτιδήποτε στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επικοινωνία, οι διεπαφές (interfaces) βρίσκονται παντού», δήλωσε ο διευθυντής της Think Big Factory, Ίον Κουέρβας-Μόρις. Οι ένοικοι του σπιτιού μπορούν, για παράδειγμα, να συνδεθούν με οποιονδήποτε μέσω Skype ή να διαβάσουν τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους τοίχους της τουαλέτας του σπιτιού, ενώ όλος ο τοίχος της κρεβατοκάμαρας μπορεί να μετατραπεί, μεταξύ άλλων, σε ένα τεράστιο ξυπνητήρι.


Το υλικό μέρος (hardware) του σπιτιού-συστήματος είναι ήδη πλήρως έτοιμο, ενώ το λογισμικό (software) σε ποσοστό 40%. Ο πρώτος ένοικος ήδη έχει μετακινηθεί για να ζήσει στο πειραματικό σπίτι, επιτρέποντας στους σχεδιαστές να μαθαίνουν και να προχωρούν σε βελτιώσεις.
 
 
Δείτε το video

 
Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια