"Δεν είστε Ελλάδα, φτιάξτε Κυβέρνηση"


Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία προκαλεί ο υπαρκτός κίνδυνος ακυβερνησίας στη Ρώμη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία σήμερα προχώρησε σε δημοπρασία με σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων, το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώθηκε στο 1,237% έναντι 0,731% που ήταν στις 29 Ιανουαρίου, δηλ. μόλις έναν μήνα πριν. Η Ιταλία άντλησε 8,75 δισ ευρώ, αύριο όμως, υπαρχει νέα δημοπρασία, που ο στόχος είναι να αντληθούν 6,5 δισ σε 5ετή και 10ετή ομόλογα. Ήδη σήμερα τα επιτόκια των 10ετών έχουν ανέβει κατά 0,30 - 0,35% στα
4,75 - 4,80%.
«Δεν είστε Ελλάδα, η Ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για ένα σενάριο ελληνικού τύπου στην Ιταλία» λέει σε ιταλική εφημερίδα ο αρμόδιος του γερμανικού κυβερνώντoς κόμματος για την εξωτερική πολιτική Φίλιπ Μίσφελντερ.

«Εσείς οι Ιταλοί δεν είστε Ελλάδα, είστε μέλος της G8 και μέρος κλειδί της νομισματικής ένωσης, και η Ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για νέες εκλογές σε εσάς» είπε ο Μίσφλεντερ στην Repubblica. Ένα τέτοιο «σενάριο ελληνικού τύπου θα ήταν παράθυρο υπέρμετρης αβεβαιότητας», είπε ο Μίσφλεντερ.

Από ην πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι θα μπορούσε να φανταστεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τα μεταρρυθμιστικά κόμματα στις ιταλικές εκλογές και πρόσθεσε ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
 
Πηγή: protothema.gr

Σχόλια