«Κάποιες φορές φαινόταν σαν ο Κύριος να κοιμόταν»



«Κάποιες φορές φαινόταν σαν ο Κύριος να κοιμόταν, αλλά ο Κύριος δεν εγκαταλείπει την Εκκλησία του», είπε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' στο αποχαιρετιστήριο κήρυγμά του σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, μπροστά σε 200.000 πιστούς.

Ο Πάπας χαιρέτισε τις χιλιάδες των πιστών μέσα από το ανοιχτό αμαξίδιο, με το οποίο διέτρεξε όλη την πλατεία και σταμάτησε για να φιλήσει ένα μωρό, που περίμενε υπομονετικά με τους γονείς του πριν βρεθεί στην αγκαλιά του Ποντίφικα.

Μετά από περίπου 10 λεπτά, πήρε θέση μπροστά από τους καρδινάλιους ενώ άρχισε η ανάγνωση κειμένων της Καινής Διαθήκης σε διάφορες γλώσσες.

Φανερά συγκινημένος, απευθύνθηκε στο πλήθος των πιστών κατανοώντας όπως είπε τη βαρύτητα της απόφασής του να παραιτηθεί.

«Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, θα σας κρατώ πάντα στις προσευχές μου» είπε ο Πάπας ξεκινώντας την ομιλία του.

«Προχώρησα σε αυτό το βήμα (της παραίτησης), γνωρίζοντας πλήρως τη βαρύτητα και την σπανιότητα της πράξης, ωστόσο με πνεύμα βαθιάς γαλήνης».

Πρόσθεσε: «δεν θα κατέβω από τον Σταυρό αλλά θα μείνω στην υπηρεσία της Εκκλησίας δια της προσευχής».

Τέλος, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για τους Καρδιναλίους και τον Πάπα που θα εκλέξουν.  


Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' θα λάβει τον τίτλο του «ομότιμου Πάπα» (emeritus) και θα εξακολουθεί να αναφέρεται ως «Η Αγιότητά Του» μετά την αυριανή παραίτησή του.

Επίσης, θα διατηρήσει τον παπικό τίτλο, Βενέδικτος ΙΣτ' και δεν θα αποκαλείται Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

Όπως ανακοίνωσε ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, εκπρόσωπος του Βατικανού, ο 85χρονος Βενέδικτος ΙΣτ' θα φορά μόνο το λευκό ράσο του και θα παραδώσει το χρυσό δαχτυλίδι που συνοδεύει τη θέση του, γνωστό και ως δαχτυλίδι του ψαρά, ενώ η προσωπική του σφραγίδα θα καταστραφεί, με τον τρόπο που καταστρέφεται όταν ένας Πάπας πεθαίνει.

Ο Βενέδικτος ΙΣτ' θα παραδώσει τα ειδικά κατασκευασμένα κόκκινα παπούτσια του και αντί γι' αυτά θα φορά καφέ υποδήματα που κατασκεύασε γι' αυτόν ένας υποδηματοποιός, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μεξικό πέρυσι.

«Θα προσεύχομαι και θα κρυφτώ μέσα στον κόσμο» είπε ο Ποντίφικας για τις μέρες που ακολουθήσουν της παραίτησής του.

Εκατομμύρια τηλεθεατές επίσης, παρακολούθησαν το τελευταίο κήρυγμα του Πάπα Βενέδικτου από την τηλεόραση ενώ γιγαντοοθόνες για τον ίδιο σκοπό τοποθετήθηκαν κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου που οδηγεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
 
 

Σχόλια