Πρόεδρος ΙΝΚΑ: Δεν αφήνουν τον ΕΦΕΤ να κάνει ελέγχους




Έρμαιο των συμφερόντων βρίσκονται οι έλληνες καταναλωτές καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργο Λεχουρίτη οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ είναι ελλιπείς και δεν συμβάλουν στην προστασία των καταναλωτών.
«Ο ΕΦΕΤ δεν κάνει στοχευμένους ελέγχους», δηλώνει στο Leaks.gr o κύριος Λεχουρίτης. «Όσοι καταναλώνουμε κρέας, αλλαντικά και έτοιμα φαγητά είμαστε ευάλωτοι», προσθέτει τέθοντας όχι μόνο θέμα παραπλάνησης των καταναλωτών αλλά και ασφάλειας.

Μάλιστα, εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές καθώς δεν είναι μόνο ο κιμάς ή το κρέας που μπορεί να περιέχουν κρέας άλογου αλλά και τα λουκάνικα και τα αλλαντικά.
Ο κύριος Λεχουριτής εκτός από πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΕΤ, αλλά βρίσκεται σε απόλυτη άγνοια.

«Θέλω ο ΕΦΕΤ να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν, δεν μου αρκεί η εισαγγελική έρευνα για τις δύο «εταιρείες φαντάσματα» που βρέθηκαν με έδρες ένα χωράφι και μια πολυκατοικία. Θέλω να μάθω που έγιναν έλεγχοι και τα εργαστηριακά αποτελέσματα αυτών. Μέχρι τώρα δεν έχω ενημερωθεί για τίποτα».

Μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί και το δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ που ορίζει ως ημερομηνία δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων την 15η Απριλίου. Το χρονικό διάστημα είναι αρκετά μεγάλο για τη διάσταση ενός τόσου μεγάλου διατροφικού σκανδάλου.



Το Ινστιτούτο Καταναλωτών από τις 14 Φλεβάρη σε Δελτίο Τύπου ζητούσε απαντήσεις από τον ΕΦΕΤ στα εξής ερωτήματα:

1. Πόσες ποσότητες αυτών των προϊόντων εισήχθησαν στην Ελλάδα και από πότε ?.
2. Από αυτές τις ποσότητες πόσες απεσύρθησαν ?.
3. Ποιες είναι οι εταιρείες εισαγωγής και πώλησης στην Ελλάδα κατεψυγμένου κιμά και υποπροϊόντων ?.
4. Πόσα δείγματα πήρε ο ΕΦΕΤ και πόσες αναλύσεις έκανε αυτός και πόσες οι εισαγωγείς (όπως από τους κοινοτικούς κανονισμούς και εκ του Νόμου 2741 υποχρεούνται) ?.
5. Πουλήθηκαν, (δηλαδή καταναλώθηκαν) στην Ελλάδα τέτοια προϊόντα, από κρέας αλόγους δηλαδή ?.
6. Ελέγχθηκαν τα παραστατικά αυτών των εισαγόμενων εισαχθέντων προϊόντων, δηλαδή τηρήθηκε η αρχή της ιχνηλασιμότητας ?.
7. Γιατί αφού δηλώσεις λένε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα η εταιρεία τα απέσυρε ?.
8. Είναι αληθές ότι από το σύνολο των ποσοτήτων σε κρέας αλόγου που εισάχθηκαν μόνο το 1/3 αποσύρθηκε ?.
9. Είναι αληθές ότι τα 2/3 του εισαχθέντος κρέατος αλόγου πήγε στα στομάχια των Ελλήνων καταναλωτών ?.
10. Είναι αλήθεια πως απεύθυνε προτροπή προς όλα τα κράτη μέλη για 3μήνες από 1ηΜαρτίου, έλεγχο DNA σε επεξεργασμένο βοδινό για ίχνη κρέατος αλόγου ο Επίτροπος Υγείας Ε.Ε, Τόνιο Μπόργκ για την πιθανή παρουσία κτηνιατρικού φαρμάκου φαινυβουλταζόνη και πως θα ενεργήσει ο ΕΦΕΤ?.

Απάντηση δεν έχει λάβει, όπως και οι ίδιοι οι καταναλωτές που δεν έχουν κάποια επίσημη ενημέρωση από τον αρμόδιο φορέα.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ καταγγέλλει ότι ό πρόεδρος του ΕΦΕΤ δεν έχει ενημερώσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενώ αφήνει να εννοηθεί πως πίσω από την κωλυσιεργία του ΕΦΕΤ κρύβονται συμφερόντα επιχειρηματιών.
«Ο ΕΦΕΤ είναι υπηρεσία για την προστασία των καταναλωτών, δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί συμφέροντα», επισημαίνει στο Leaks.gr και προσθέτει «Έχει ένα άρτια εξειδικευμένο προσωπικό και μπορεί να βρει ότι υπάρχει... απλά κάποιο δεν αφήνουν το άλογο να τρέξει».


Πηγή Leaks.gr

Σχόλια