Στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα υπάγεται πλέον το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο Αγρίνιο


Συνολικά 150 τμήματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ καταργούνται.
Από 63 οι πόλεις που φιλοξενούν πανεπιστήμια μειώνονται στις 51.



Στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα υπάγεται πλέον το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατά την παρουσίαση του σχεδίου "Αθηνά". Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος μετατρέπεται σε Σχολή διατηρώντας όμως τα Τμήματα της στο Αγρίνιο.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και αύριο αναμένεται  έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Τμήμα ΔΠΦΠ του Αγρινίου, θα υπαχθεί στη σχολή Θετικών επιστημών της Πάτρας και τα άλλα δυο Τμήματα στη Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αχαϊκής Πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, παίρνει και περιφερειακή ονομασία και η νέα διάρθρωση του θα είναι 
Στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, οι αλλαγές είναι σαρωτικές με πολλές απορροφήσεις καθώς απο εννέα Τμήματα παραμένουν τέσσερα. Το Ίδρυμα μετονομάζεται σε ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων αφού θα απορροφήσει πολλά Τμήματα απο νησιά του Ιονίου,Αμαλιάδα, Καλαμάτα, Πάτρα κλπ
Αναλυτικά, το τμήμα ιχθυοκομίας αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου (Ηγουμενίτσα) απορροφάται από το τμήμα ιχθυοκαλλιεργειών και αλιευτικής διαχείρισης Μεσολογγίου και μετονομάζεται σε τμήμα τεχνολογίας, Αλιείας- Υδατοκαλλιεργειών της σχολής τεχνολογίας Γεωπονίας στο Μεσολόγγι.
Το τμήμα δημοσίων σχέσεων του ΤΕΙ Ιονίων νήσων στο Αργοστόλι απορροφάται από το τμήμα διοίκησης κοινωνικών- συνεταιριστικών επιχειρήσεων και οργανώσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου και μετονομάζεται σε τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων οργανισμού και συστημάτων της σχολής διοίκησης και οικονομίας.
Το τμήμα τεχνολογίας περιβάλλοντος  και οικολογίας του ΤΕΙ Ιονίων νήσων (Ζάκυνθος) απορροφάται από το τμήμα τεχνολογίας βιολογικής γεωργίας και τροφίμων Ιονίων νήσων (Αργοστόλι) που μετονομάζεται σε φυτικής παραγωγής της σχολής τεχνολογίας γεωπονίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κ Ιονίων νήσων το οποίο εδρεύει στο Μεσολόγγι. 

Το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων νήσων (Ληξούρι) απορροφάται από το τμήμα διοίκησης κοινωνικών –συνεταιριστικών επιχειρήσεων και οργανώσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Μετονομάζεται σε διοίκηση επιχειρήσεων, οργανισμών και συστημάτων της σχολής διοίκησης και οικονομίας του ΤΕΙ .

Το τμήμα εφαρμογών πληροφορικής στη διοίκηση και στην οικονομία του ΤΕΙ Μεσολογγίου, απορροφάται από το Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Ηπείρου(Άρτα)

Το τμήμα ΜΥΠ του ΤΕΙ Μεσολογγίου απορροφάται από το υδατοκαλλιεργειών και αλιευτικής διαχείρισης Μεσολογγίου και μετονομάζεται σε τεχνολογίας Αλιείας-Υδατοκαλλιεργειών της σχολής τεχνολογίας-γεωπονίας του ΤΕΙ.
Το τμήμα θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ανθοκομίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου απορροφάται από το βιολογικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ανθοκομίας της Καλαμάτας.

Το τμήμα τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων του ΤΕΙ Μεσολογγίου στη Ναύπακτο απορροφάται από το Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ ηπείρου στη Άρτα.

Το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πάτρας απορροφάται από το διοίκησης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και οργανώσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου, μετονομάζεται σε διοίκηση επιχειρήσεων οργανισμών και συστημάτων της σχολής διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων στο Μεσολόγγι.

Το τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πάτρας απορροφάται από το διοίκησης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και οργανώσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου, μετονομάζεται σε διοίκηση επιχειρήσεων οργανισμών και συστημάτων της σχολής διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων στο Μεσολόγγι.

Στην Αθήνα, θα λειτουργεί ένα «ομοσπονδιακό» Πανεπιστήμιο στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εκτός του Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Το συγκεκριμένο Ίδρυμα θα διοικείται και θα ελέγχεται από ένα Δ.Σ, ενώ οι νυν αρχές δεν καταργούνται αλλά θα λειτουργούν κανονικά.
Ακόμη, δημιουργείται ένα ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθήνας καθώς το ΤΕΙ Αθήνας, το ΤΕΙ Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ ενώνονται, ενώ καταργούνται 150 τμήματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Τα συγκεκριμένα τμήματα είχαν χαμηλό βαθμό ενδιαφέροντος ή δεν είχαν καν μόνιμο διδακτικό προσωπικό.
Τέλος, αναβαθμίζεται το διεθνές πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο θα επικοινωνεί με έδρες ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό.


Ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε πως  στόχοι της κυβέρνησης είναι μεταξύ άλλων η ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας τονίζοντας ότι πρόκειται για μια εθνική υπόθεση και πρέπει να γίνει συζήτηση ουσίας χωρίς περιχαράκωση από κομματικές ιδιότητες.
Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι σε όλες τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό μεταφέρεται στα «μητρικά» Ιδρύματα.
Οι φοιτητές τους θα πάρουν το πτυχίο τους από το νέο Ίδρυμα στο οποίο θα ενταχθεί το τμήμα τους, ενώ αν χρειαστεί θα «μετακομίσουν» για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.


Πηγή: agriniopress.gr

Σχόλια